Οι θερμότερες θερμοκρασίες δυσκολεύουν τη ζωή των πεταλούδων στην Ελλάδα, που φιλοξενεί περίπου 237 είδη. Η τροφή σπανίζει, οι περίοδοι ανθοφορίας είναι μικρότερες και οι ειδικοί υποψιάζονται τώρα ότι οι πεταλούδες μπορεί να μικραίνουν, αναφέρει δημοσίευμα στο Reuters.

Σε έναν ελεγχόμενο περίβολο σε ζωολογικό κήπο έξω από την Αθήνα, πολύχρωμες πεταλούδες είναι απαλλαγμένες από τους κινδύνους του μεταβαλλόμενου κλίματος που απειλεί τους πληθυσμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πρόβλημα επαναλαμβάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων στο Μεξικό και στη Βρετανία, όπου οι αριθμοί ορισμένων ειδών έχουν μειωθεί απότομα.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις πεταλούδες … που βασίζονται στη θερμοκρασία για να εκτελέσουν βασικές δραστηριότητες όπως το ζευγάρωμα, η αναπαραγωγή, η ανάπτυξη και η διατροφή», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αναγνωστέλλης, γεωπόνος.

Ο Αναγνωστέλλης είναι μέλος μιας ομάδας σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται MEIOSIS από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του σωματικού βάρους περισσότερων από 50.000 δειγμάτων πεταλούδων σε διάστημα ενός αιώνα, ώστε να μοντελοποιηθεί το μειούμενο μέγεθος του σώματός τους ως αντίδραση στην κλιματική αλλαγή.

Η ζέστη αναγκάζει τις πεταλούδες να πετούν σε πιο δροσερά μέρη όπου υπάρχει λιγότερη τροφή. Η επιδείνωση των πυρκαγιών στην Ελλάδα μειώνει επίσης την πρόσβαση στην τροφή λόγω της απώλειας σε λιβάδια, δήλωσε ο Αναγνωστέλλης.

«Αν αυτά τα φυτά καούν, υπάρχει κίνδυνος άμεσης θνησιμότητας για τις προνύμφες και μπορεί να μην έχουμε ενήλικες πεταλούδες για να αναπαραχθούν, αναγκάζοντάς τες να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές».

Διαβάστε ακόμη