Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ήταν λιγότερες τη φετινή αντιπυρική περίοδο σε σχέση μ’ έναν χρόνο πριν, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού το πρωί της Τετάρτης (23/10) ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές. Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι τα πρώτα από τα νέα υπερσύγχρονα Canadair θα βρίσκονται στην Ελλάδα το 2027. Στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, όπως τόνισε, είναι η αγορά νέων ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιών, όπως επίσης και υπερσύγχρονων drones που θα βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη.

Αφού αναφέρθηκε στις σχεδιαζόμενες νέες προσλήψεις δασοκομάντο, ο πρωθυπουργός εστίασε στο πρόγραμμα Αιγίς, συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Όπως είπε, έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα 1,7 δισ. ευρώ. «Θα χρειαστούμε περισσότερη υποστήριξη για μετεωρολογικές προβλέψεις. Περισσότερα ραντάρ και μετεωρολογικούς σταθμούς» συνέχισε, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί με εκατοντάδες νέα πυροσβεστικά οχήματα. Το ίδιο θα συμβεί τόσο στο Λιμενικό όσο και στην Ελληνική Αστυνομία.

Οι πυρκαγιές φέτος έκαψαν 440.000 στρέμματα

«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού». Σημείωσε δε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση με 7.163 πέρσι. Είπε, επίσης, ότι πέρυσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.

«Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές» σημείωσε, κατηγορώντας για «μηδενιστική ρητορική» την αντιπολίτευση. Τόνισε, όμως, ότι «σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο». Πρόσθεσε, ακόμη, πως «είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις».

«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά» υπογράμμισε.

 

Διαβάστε ακόμη