Πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τις κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για βιώσιμες μεταφορές, ιδιαίτερα σημαντικές για τη μείωση της κυκλοφορίας και της ρύπανσης. Η έρευνα, που διεξήχθη από το Smart City Expo World Congress, αξιολόγησε 24 μεγάλες πόλεις και τις κατέταξε με βάση διάφορες μετρήσεις για τις πράσινες μεταφορές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο euronews, τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και η Βιέννη προσφέρουν τις καλύτερες επιλογές μεταφορών, ακολουθούμενες στενά από το Βερολίνο και το Ελσίνκι. Με στόχο τη μείωση των εκπομπών από τα αυτοκίνητα κατά 55% έως το 2030, οι πόλεις αυτές κάνουν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της πράσινης μετακίνησης.

Κορυφαίες πόλεις για βιώσιμες μεταφορές

  • Λονδίνο: Το Λονδίνο κατέχει την πρώτη θέση με έναν ισχυρό στόλο ηλεκτρικών λεωφορείων και 80.000 ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία συμπληρώνονται από περισσότερους από 11.500 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Ωστόσο, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό αεροδρομίων (έξι) και ένα περιορισμένο σύστημα ενοικίασης δημόσιων ποδηλάτων.
  • Άμστερνταμ: Η ολλανδική πρωτεύουσα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με 5,71 βαθμούς, φημισμένη για την ποδηλατική της κουλτούρα. Διαθέτει 858 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, πέντε επιλογές ενοικίασης ποδηλάτων και 13.549 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εξυπηρετώντας τόσο τους ποδηλάτες όσο και τους χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Βιέννη: Με βαθμολογία 5,70, η Βιέννη προωθεί τις βιώσιμες μεταφορές μέσω του εκτεταμένου δικτύου 1.300 χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμων και έξι εταιρειών ενοικίασης ποδηλάτων. Η πόλη διαθέτει επίσης έναν στόλο 150 ηλεκτρικών λεωφορείων και μόνο ένα αεροδρόμιο, ενθαρρύνοντας τις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές.
  • Βερολίνο: Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Βερολίνο, με βαθμολογία 5,52. Η πόλη διαθέτει περίπου 30.000 ηλεκτρικά οχήματα, 3.500 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και 1.000 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων. Ωστόσο, τα κόμιστρα των λεωφορείων της είναι σχετικά υψηλά, κατά μέσο όρο 3,20 ευρώ.
  • Ελσίνκι: Ολοκληρώνοντας την πρώτη πεντάδα, το Ελσίνκι βαθμολογείται με 5,36. Η φινλανδική πρωτεύουσα διαθέτει τις μεγαλύτερες ποδηλατικές διαδρομές (1.300 χλμ.), πάνω από 25.000 ηλεκτρικά οχήματα και έναν στόλο 428 ηλεκτρικών λεωφορείων. Απολαμβάνει επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεταξύ των πόλεων που μελετήθηκαν.

Πόλεις που χρειάζονται βελτίωση

Στο τέλος της κατάταξης, το Σαράγεβο έχει τη χειρότερη ποιότητα αέρα στην Ευρώπη, με βαθμολογία 2,80 για τις Πράσινες Μεταφορές. Άλλες πόλεις που αγωνίζονται περιλαμβάνουν τα Σκόπια (3,07), το Βαντούζ (3,28), τη Λευκωσία της Κύπρου (3,64) και το Βίλνιους (3,76), οι οποίες πρέπει να βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικών λεωφορείων και τις υποδομές ποδηλάτου, καθώς η Ευρώπη στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη