Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προώθησαν μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαχείρισης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, με στόχο περισσότερες απευθείας πτήσεις, μειωμένες καθυστερήσεις και υποστήριξη της κλιματικής ουδετερότητας. Αυτό αποτελεί συνέχεια προηγούμενης συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο τον Μάρτιο.

Η μεταρρύθμιση των κανόνων του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο, ενισχύει τα εθνικά σχέδια επιδόσεων για τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας και θα συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης του εναέριου χώρου της ΕΕ. Τα σχέδια αυτά θα έχουν δεσμευτικούς στόχους και κίνητρα για να γίνουν οι πτήσεις πιο αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Θα συσταθεί ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό συμβούλιο αξιολόγησης των επιδόσεων που θα βοηθά την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή αυτών των σχεδίων.

Επιπλέον, η Επιτροπή θα θεσπίσει στόχους επιδόσεων της ΕΕ όσον αφορά τη χωρητικότητα, την αποδοτικότητα του κόστους, το κλίμα και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες για τις υπηρεσίες αεροναυτιλίας, οι οποίοι θα επανεξετάζονται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.

Πράσινα τέλη αεροναυτιλίας

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν διάταξη που αναθέτει στην Επιτροπή να αξιολογήσει πώς τα τέλη που επιβάλλονται στους χρήστες του εναέριου χώρου (αεροπορικές εταιρείες ή φορείς εκμετάλλευσης ιδιωτικών αεροσκαφών) για την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας θα μπορούσαν να τους ενθαρρύνουν να γίνουν πιο φιλικοί προς το περιβάλλον, για παράδειγμα με τη χρήση των πιο αποδοτικών σε καύσιμα διαθέσιμων δρομολογίων ή εναλλακτικών καθαρών τεχνολογιών πρόωσης.

Περισσότερος ανταγωνισμός

Ένα άλλο βασικό αίτημα των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν η ενθάρρυνση του ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα για τους παρόχους υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας να προμηθεύονται άλλες υπηρεσίες αεροναυτιλίας, όπως υπηρεσίες επικοινωνίας, μετεωρολογικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες αεροναυτικών πληροφοριών, υπό συνθήκες αγοράς.

Διαβάστε ακόμη