Οι σχεδόν 200 χώρες που συναντώνται στην Κολομβία για τη σύνοδο κορυφής COP16 των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να δράσουν επειγόντως για να κινητοποιήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για να σταματήσουν την ταχεία καταστροφή της φύσης, ζήτησαν οι ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και οι εθνικοί εκπρόσωποι, καθώς οι συνομιλίες άνοιξαν τη Δευτέρα.

«Ο πλανήτης δεν έχει χρόνο για χάσιμο», δήλωσε η πρόεδρος της COP16 Σουζάνα Μοχάμαντ στην εναρκτήρια συνεδρίαση στο Κάλι, νοτιοδυτικά της Μπογκοτά, αναφέρει δημοσίευμα στο Reuters.

«Όλοι συμφωνούμε ότι είμαστε υποχρηματοδοτημένοι για αυτή την αποστολή», δήλωσε η Μοχάμαντ, η οποία είναι επίσης υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας.

Δύο χρόνια νωρίτερα, οι χώρες υιοθέτησαν τη συμφωνία-ορόσημο του Κουνμίνγκ-Μοντρεάλ για το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας με έναν κατάλογο 23 στόχων που θα βοηθήσουν να σταματήσει η απώλεια της φύσης έως το 2030. Η COP16 έχει αναλάβει να βρει πώς να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία, η οποία περιελάμβανε την εξεύρεση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τη διατήρηση της φύσης.

Οι χώρες δημιούργησαν πέρυσι το Παγκόσμιο Ταμείο-Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα, αλλά οι ομιλητές κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής εξέφρασαν το παράπονο ότι μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μόνο εκατομμύρια και όχι τα δισεκατομμύρια που οραματίστηκαν.

Την Κυριακή το βράδυ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επέπληξε τους αντιπροσώπους σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι ο κόσμος έχει ξεφύγει από την επίτευξη των στόχων του 2030. Είπε ότι οι σύνεδροι πρέπει να αποχωρήσουν από τη σύνοδο κορυφής με σημαντικές νέες επενδύσεις που έχουν γίνει στο ταμείο-πλαίσιο.

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Βραζιλίας Andre Correa do Lago δήλωσε στην εναρκτήρια ολομέλεια ότι η έλλειψη δωρεών προς το ταμείο εγείρει ανησυχίες ότι δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του πλαισίου.

Οι ανεπτυγμένες χώρες συμφώνησαν στο πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα να παράσχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ήδη από το 2025, ποσό αυξημένο από 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Correa do Lago δήλωσε ότι το κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί με τρόπο που να μην οδηγήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες σε περαιτέρω υπερχρέωση.

Συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, η Μοχάμαντ απαρίθμησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που πρέπει να ολοκληρωθούν για να θεωρηθεί επιτυχής η COP16, τα οποία περιλάμβαναν τον απολογισμό των δεσμεύσεων των εθνών για τη βιοποικιλότητα, την ενίσχυση της συμμετοχής των ιθαγενών στις αποφάσεις για τη διατήρηση και τη συμφωνία για έναν τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα πληρώνουν για την κοινή χρήση γενετικού υλικού.

Διαβάστε ακόμη