Στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα δοκιμάζει φιλικές προς το περιβάλλον ηλεκτρικές ταπετσαρίες ως πιθανή λύση για τις προκλήσεις θέρμανσης της πόλης και για την απαλλαγή των κατοικιών από τον άνθρακα. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία περιλαμβάνει μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, του Πανεπιστημίου του Strathclyde, της West of Scotland Housing Association και του Δημοτικού Συμβουλίου της Γλασκώβης, δοκιμάζεται σε δώδεκα διαμερίσματα πολυκατοικιών, σύμφωνα με δημοσίευμα στο euronews. Στόχος είναι να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της καθαρής τεχνολογίας θέρμανσης στο πλαίσιο του γηρασμένου και κακώς μονωμένου στεγαστικού αποθέματος της Σκωτίας.
Η ανάγκη της Σκωτίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές
Τα σπίτια της Σκωτίας είναι από τα παλαιότερα και λιγότερο μονωμένα στην Ευρώπη, χάνοντας θερμότητα με ρυθμό τρεις φορές ταχύτερο από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά σπίτια. Ως αποτέλεσμα, τα συστήματα θέρμανσης σε αυτά τα σπίτια πρέπει να λειτουργούν πολύ περισσότερο, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες ενέργειας και υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Περίπου το 84% των σπιτιών της Σκωτίας βασίζονται σε κεντρική θέρμανση που λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα, γεγονός που συμβάλλει στο σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα της χώρας. Η θέρμανση των κτιρίων αντιπροσωπεύει πάνω από το 36% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που ώθησε τη Σκωτία να εφαρμόσει το πρότυπο θερμότητας νέων κτιρίων (NBHS). Το πρότυπο αυτό, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, επιβάλλει στις νέες κατασκευές να χρησιμοποιούν συστήματα θέρμανσης φιλικά προς το κλίμα, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για καινοτόμες λύσεις όπως η ηλεκτρική ταπετσαρία.
Η ηλεκτρική ταπετσαρία
Η ηλεκτρική ταπετσαρία χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό λωρίδων χαλκού και υλικών όπως το γραφένιο ή ο άνθρακας για τη δημιουργία μιας αγώγιμης επιφάνειας. Όταν ο ηλεκτρισμός διέρχεται από αυτή την ταπετσαρία, εκπέμπει αόρατη υπέρυθρη θερμότητα, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση στη θέρμανση με αέριο. Η προσέγγιση αυτή δεν αποσκοπεί μόνο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά πιστεύεται επίσης ότι βελτιώνει την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων, ελαχιστοποιώντας την υγρασία και τη μούχλα, τα οποία είναι κοινά προβλήματα σε κακώς θερμαινόμενα σπίτια. Η ταπετσαρία έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται στις οροφές, καθιστώντας την εγκατάσταση γρήγορη και απλή. Μπορεί να παράγει ζεστασιά μέσα σε ένα έως τρία λεπτά, γεγονός που είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις πολυκατοικίες που είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να θερμανθούν αποτελεσματικά. Η τεχνολογία υποστηρίζεται από τη χρηματοδότηση του Scotland Beyond Net Zero, ενός συνασπισμού που επικεντρώνεται στην προώθηση της έρευνας για το κλίμα και τη βιωσιμότητα στα πανεπιστήμια της Σκωτίας.
Για την αξιολόγηση της απόδοσης της ηλεκτρικής ταπετσαρίας, το έργο χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και την ανάλυση δεδομένων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση διαφόρων παραγόντων, όπως η κατακράτηση θερμότητας και η κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, συλλέγεται ανατροφοδότηση των ενοίκων για την αξιολόγηση των επιπέδων άνεσης και της συνολικής ικανοποίησης από τη νέα πηγή θέρμανσης. Μέχρι στιγμής, οι αρχικές αναφορές είναι ελπιδοφόρες. Ο Andrew Kubski, διευθυντής ανάπτυξης και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της West of Scotland Housing Association, σημείωσε ότι η ανταπόκριση των ενοικιαστών ήταν συντριπτικά θετική. Η εν λόγω πιλοτική εφαρμογή είναι μία μόνο από τις οκτώ ερευνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο της ευρύτερης πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της μετάβασης της Σκωτίας σε μια Net Zero οικονομία, με την αντιμετώπιση των προκλήσεων της βιωσιμότητας σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, των μεταφορών, της ενέργειας και της χρηματοδότησης.
Διαβάστε ακόμη