Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα κράτη-μέλη της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα να προχωρήσουν σε «μεγάλες επενδύσεις» στο διεθνές ταμείο για την προστασία της φύσης χθες Κυριακή, με βίντεο που προβλήθηκε κατά την τυπική τελετή έναρξης της COP16 στην Κάλι της Κολομβίας.

«Πρέπει να φύγουμε από την Κάλι με μεγάλες επενδύσεις στο ταμείο του παγκόσμιου σχεδίου-πλαισίου για τη βιοποικιλότητα και δεσμεύσεις για την κινητοποίηση άλλων πηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης», ώστε το ταμείο να μπορέσει να λειτουργήσει «πλήρως», παρότρυνε ο κ. Γκουτέρες σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του την παραμονή της έναρξης των διαπραγματεύσεων, που θα διαρκέσουν ως την 1η Νοεμβρίου.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα

Υπενθυμίζεται πως το 1992 υπογράφηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (UN Convention on Biological Diversity) στη λεγόμενη “Earth Summit”, που είχε διεξαχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η συγκεκριμένη Σύμβαση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Ως κύριους στόχους έχει τη διατήρηση της ποικιλότητας των ειδών, των οικοσυστημάτων και των γενετικών πόρων, την υπεύθυνη και βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των ωφελημάτων από τη χρήση των γενετικών πόρων. Κάθε δύο χρόνια, οι χώρες που έχουν υπογράψει αυτή τη Σύμβαση πραγματοποιούν διασκέψεις (COPs), όπου συζητούν για την πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων της.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της COP15, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2022, συμφωνήθηκε ένα νέο Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework), το οποίο θέτει 23 στόχους που στοχεύουν στη διακοπή της απώλειας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για προστασία του 30% της γης και των ωκεανών έως το 2030. Η COP16, που ξεκινάει, σήμερα, 21 Οκτωβρίου, θα είναι η πρώτη Διάσκεψη μετά την υιοθέτηση του προαναφερθέντος Παγκόσμιου Πλαισίου. Στην COP16, οι κυβερνήσεις θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Πλαισίου.

Διαβάστε ακόμη