Πριν από μερικές ημέρες, το Συμβούλιο της ΕΕ δημοσίευσε τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε σε σχέση με τη γραμμή που θα ακολουθήσει στη φετινή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα (COP16), η οποία θα λάβει χώρα στην πόλη Κάλι της Κολομβίας, από τις 21 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2024. Τα συμπεράσματα αυτά θα χρησιμεύσουν ως η γενική διαπραγματευτική θέση της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης.

Αρχικά, το Συμβούλιο επανέλαβε στο έγγραφο που δημοσίευσε τη δέσμευση της ΕΕ για εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα του Κουνμίνγκ – Μόντρεαλ (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework), το οποίο υπογράφηκε στην προηγούμενη Διάσκεψη (COP15) το 2022. Ειδικότερα, οι παγκόσμιες δεσμεύσεις που απορρέουν από την εν λόγω συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «Συμφωνία του Παρισιού» για τη βιοποικιλότητα, περιλαμβάνουν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του 1/3 του πλανήτη έως το 2030 και τη σταδιακή αποκατάσταση της φύσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ, πιστή στη δέσμευσή της, υιοθέτησε πρόσφατα κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης εντός του εδάφους της.

Επιπλέον, το Συμβούλιο δεσμεύτηκε να υιοθετήσει στη Διάσκεψη μια «σταθερή, αποδοτική, διαφανή και σαφή διαδικασία» ως προς την επισκόπηση της παγκόσμιας προόδου σε σχέση με την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα του 2022. Παράλληλα, το Συμβούλιο της ΕΕ, στα συμπεράσματά του, ανέδειξε τη σημασία του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Ταμείου, που είναι ο οικονομικός μηχανισμός της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα, ενώ καλωσόρισε την ίδρυση του Ταμείου για το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας, ο ρόλος του οποίου θα είναι καθοριστικός όσον αφορά τη χρηματοδότηση των απαραίτητων δράσεων, ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή των παγκόσμιων δεσμεύσεων. Μάλιστα, το Συμβούλιο επανέλαβε τη δέσμευση να κινητοποιήσει πόρους για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα, ενώ «στάθηκε» στη σημασία ύπαρξης μιας συμφωνίας στην COP16 για μια νέα στρατηγική στην εξεύρεση πόρων.

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα

Υπενθυμίζεται πως το 1992 υπογράφηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (UN Convention on Biological Diversity) στη λεγόμενη “Earth Summit”, που είχε διεξαχθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η συγκεκριμένη Σύμβαση αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συμφωνίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Ως κύριους στόχους έχει τη διατήρηση της ποικιλότητας των ειδών, των οικοσυστημάτων και των γενετικών πόρων, την υπεύθυνη και βιώσιμη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των ωφελημάτων από τη χρήση των γενετικών πόρων. Κάθε δύο χρόνια, οι χώρες που έχουν υπογράψει αυτή τη Σύμβαση πραγματοποιούν διασκέψεις (COPs), όπου συζητούν για την πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων της.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της COP15, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2022, συμφωνήθηκε ένα νέο Παγκόσμιο Πλαίσιο για τη Βιοποικιλότητα (Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework), το οποίο θέτει 23 στόχους που στοχεύουν στη διακοπή της απώλειας βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για προστασία του 30% της γης και των ωκεανών έως το 2030. Η COP16, που ξεκινάει στις 21 Οκτωβρίου, θα είναι η πρώτη Διάσκεψη μετά την υιοθέτηση του προαναφερθέντος Παγκόσμιου Πλαισίου. Στην COP16, οι κυβερνήσεις θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Πλαισίου.

Ενεργός ο ρόλος της ΕΕ στις επόμενες Διασκέψεις

Επιπροσθέτως, σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για την παγκόσμια «πορεία» σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως τη φετινή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα, που διεξάγεται, όπως αναφέρθηκε, στην Κολομβία και θα ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει η πολύ κομβική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, που θα λάβει χώρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και θα διαρκέσει από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου, ενώ από τις 2 έως τις 13 Δεκεμβρίου του 2024 θα διεξαχθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας η Διάσκεψη για την Αντιμετώπιση της Ερημοποίησης (UN Convention to Combat Desertification). Τέλος, τονίζεται πως και στις τρεις αυτές Διασκέψεις, η ΕΕ αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο και να προωθήσει την ανάληψη δράσεων για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Διαβάστε ακόμη