Η εταιρεία Διαχείρισης ΧΥΤΑ του Κοσόβου (KMDK) υπέγραψε συμφωνία επιχορήγησης ύψους 12,6 εκατομμυρίων ευρώ με το Υπουργείο Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών του Κοσόβου και την τράπεζα KfW της Γερμανίας για τη διαχείριση αποβλήτων στις πόλεις Πρίστινα, Πρίζρενα και Γκίλιαν. Η χρηματοδότηση προς το Κόσοβο προήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η KfW θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με το Balkan Green Energy News, ο Διευθύνων Σύμβουλος της KMDK, Ντάρνταν Βελίγια, δήλωσε ότι το έργο είναι απαραίτητο τόσο για την εταιρεία όσο και για το Κόσοβο. Οι δραστηριότητες θα αλλάξουν δραστικά την κατάσταση των ΧΥΤΑ που λειτουργούν χωρίς κατάλληλες άδειες, πρόσθεσε. Οι χώροι θα μετατραπούν σε υγειονομικούς με σύγχρονη υποδομή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εχκουργκάν Μουράτι, ο στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών εξασφαλίζοντας ένα καθαρότερο περιβάλλον. Θα παρέχει επαρκή υποδομή για τη διαχείριση αποβλήτων, σημείωσε.

Ο διευθυντής της KfW για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, Κλάους Μύλλερ, εξέφρασε την προθυμία της τράπεζας να στηρίξει την κυβέρνηση του Κοσόβου, τονίζοντας ότι είναι επείγον να ληφθούν μέτρα στον τομέα αυτό για να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τα απόβλητα και να ολοκληρωθεί το έργο εγκαίρως. Στη διαδικασία υπογραφής παραβρέθηκαν ο διευθυντής της KfW για το Κόσοβο και τη Βόρεια Μακεδονία, Μορίτζ Ρεμέ, ο ηγέτης της Γερμανικής Αναπτυξιακής Συνεργασίας στην Πρεσβεία της Γερμανίας στο Κόσοβο, Ντάνιελ Άλκερ, και ο Αναπληρωτής Επικεφαλής Συνεργασίας στο Γραφείο της ΕΕ στο Κόσοβο, Αλεσάντρο Μπιάντσαρντι.

Επισημαίνεται ότι τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η ΕΕ ανέστειλε επιχορηγήσεις και επενδύσεις σε συστήματα επεξεργασίας λυμάτων στο Κόσοβο στο πλαίσιο κυρώσεων κατά του Πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι και της κυβέρνησής του. Τότε, ο δήμαρχος του Χάνι ι Ελεζίτ, Μεχμέτ Μπαλλάζι, δήλωσε ότι η ΕΕ ανέστειλε ένα έργο επεξεργασίας λυμάτων που προοριζόταν να αντιμετωπίσει τη ρύπανση, συμπεριλαμβανοτούς και των αμιάντου. Η πόλη και ο δήμος που βρίσκονται στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία είναι επίσης γνωστοί ως Ελέζ Χαν και Τζενεράλ Γιανκόβιτς.

Το έργο θα συμβάλλει στη διαχείριση αποβλήτων στο Κόσοβο

Η υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της υποδομής διαχείρισης αποβλήτων στο Κόσοβο, που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον τομέα αυτό. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να έχει θετική επίδραση όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των πολιτών, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες στις περιοχές που επηρεάζονται από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων θα βελτιωθούν σημαντικά. Επιπλέον, η αναβάθμιση των ΧΥΤΑ και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών θα προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Η συνεργασία με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς όπως η KfW και η ΕΕ αποδεικνύει τη δέσμευση του Κοσόβου για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.
Διαβάστε ακόμη