Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε οδηγία για τη θέσπιση νέων προτύπων ποιότητας του αέρα. Θέτει αυστηρότερα όρια για τους πιο επιβλαβείς ρύπους, πιο κοντά στα επίπεδα που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με μια νέα διάταξη, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση εάν η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για την ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε επιδείνωση της υγείας τους, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Balkan Green Energy News.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε επίπεδα που δεν είναι επιβλαβή για την υγεία και τα οικοσυστήματα το αργότερο έως το 2050. Ο μολυσμένος αέρας είναι η κύρια περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ. Εκτιμάται ότι προκαλεί 300.000 περιπτώσεις πρόωρου θανάτου κάθε χρόνο.
Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο της ΕΕ για τη μείωση των οριακών τιμών των πιο επιβλαβών ρύπων στον εξωτερικό αέρα, καθώς και για τη βελτίωση της παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα. Το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, μόλις ενέκρινε την αναθεωρημένη οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (AAQD).
Αποζημίωση στους πολίτες για βλάβη της υγείας τους
Οι νέοι κανόνες ορίζουν αυστηρότερα όρια και τιμές-στόχους για το 2030 για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Περιλαμβάνουν σωματίδια τύπου PM10 και PM2.5, διοξείδιο του αζώτου (NO2) και διοξείδιο του θείου (SO2).
Πιο συγκεκριμένα, για τα PM2.5 και NO2, τα ετήσια ανώτατα όρια μειώνονται από 25 σε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και στο μισό σε 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αντίστοιχα. Με τα νέα ανώτατα όρια, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσεγγίζει τις τιμές που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το όριο για τα PM2,5 είναι πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Τα στοιχεία της έκθεσης «Η κατάσταση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη 2024» δείχνουν ότι το 2022 και το 2023, σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι (96%) που ζουν σε πόλεις εκτέθηκαν σε συγκεντρώσεις PM2.5 πάνω από τα επίπεδα που συνιστά ο ΠΟΥ.
Η οδηγία ορίζει ότι οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για βλάβη της υγείας τους, εάν αυτή προκύπτει από τη μη τήρηση των κανόνων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ. Επιβάλλει επίσης τη βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης και μοντελοποίησης της ποιότητας του αέρα, καθώς και την τακτική επανεξέταση των προτύπων ποιότητας του αέρα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία.
Μόλις τεθεί σε ισχύ η οδηγία, οι χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να την ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία.
Διαβάστε ακόμη