Η Εσθονία και η Λετονία ξεκίνησαν ένα κοινό έργο με στόχο την εξερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής βιώσιμων, φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων αεροπορίας στις χώρες τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει 200.000 ευρώ σε κάθε χώρα για την υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με τον Taivo Linnamägi, επικεφαλής του τμήματος αεροπορίας στο Υπουργείο Κλίματος, το έργο αυτό θέτει τα θεμέλια για πιο «πράσινη» αεροπορία.

«Τα βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές στον τομέα της αεροπορίας. Αν και κάποια οικολογικά καύσιμα χρησιμοποιούνται ήδη, η επίτευξη των κλιματικών στόχων απαιτεί σημαντική αύξηση της παραγωγής και ευρύτερη διαθεσιμότητα αυτών των καυσίμων,» εξήγησε ο κ. Linnamägi.

Σύμφωνα με το Ceenergy News, το έργο θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με βασικούς παράγοντες της βιομηχανίας και θα καταλήξει σε μια λεπτομερή, ανά χώρα, ανάλυση των ευκαιριών και των τεχνολογιών παραγωγής καυσίμων. Θα παρέχει επίσης προτάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των δύο χωρών στον τομέα της αεροπορίας, προσφέροντας στήριξη στους αρμόδιους φορείς για την εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Ο απώτερος στόχος είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα στην αεροπορία, ελαχιστοποιώντας έτσι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Τα βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα βιοκαύσιμα και τα καύσιμα υδρογόνου, καθώς και νέες μορφές καυσίμου που δεν παράγονται ακόμη στην Εσθονία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης τονίσει τη σημασία των βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας. Κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του περασμένου έτους απαιτεί από τους προμηθευτές καυσίμων αεριωθουμένων να αυξάνουν σταδιακά το μερίδιο των βιώσιμων καυσίμων αεροπορίας που παρέχονται εντός της ΕΕ, ξεκινώντας από το 2025. Το έργο, το οποίο υλοποιείται από την PwC και τους συνεργάτες της, συμπεριλαμβανομένης της δικηγορικής εταιρείας TRINITI, θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του επόμενου έτους, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη