Τα κύματα καύσωνα βαθιά στους ωκεανούς μπορεί να είναι «σημαντικά υποβαθμισμένα», αναδεικνύοντας μια περιοχή της θαλάσσιας θέρμανσης που έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με κοινή μελέτη της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας (CISRO) και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, αναφέρει δημοσίευμα στο Reuters.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature, διαπίστωσε ότι το 80% των θαλάσσιων θερμικών κυμάτων κάτω από τα 100 μέτρα είναι ανεξάρτητα από τα επιφανειακά γεγονότα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα παρατήρησης από περισσότερα από δύο εκατομμύρια προφίλ ωκεάνιας θερμοκρασίας από τους ωκεανούς του πλανήτη.

«Τα ευρήματα αυτά εμβαθύνουν την κατανόησή μας για τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων θερμοκρασιακών φαινομένων κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού και τις πιθανές επιπτώσεις», δήλωσε ο Ming Feng του CISRO.

Οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι παρατεταμένα θερμοκρασιακά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στους θαλάσσιους οικοτόπους, όπως επιπτώσεις στους κοραλλιογενείς υφάλους και εκτόπιση ειδών, αναφέρει η μελέτη. Τα φαινόμενα αυτά γίνονται όλο και πιο συχνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προκαλώντας «καταστροφικές οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις», αναφέρεται.

Η πλειονότητα των προηγούμενων μελετών για τα θαλάσσια κύματα καύσωνα επικεντρώθηκε σε επιφανειακά σήματα με βάση τις ευρέως διαθέσιμες δορυφορικές παρατηρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. Η διαπίστωση της ξεχωριστής, βαθύτερης αύξησης της θερμοκρασίας ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, σύμφωνα με την έρευνα, επειδή επηρεάζει τον βιότοπο τόσων πολλών πλασμάτων και αυτό με το οποίο τρέφονται.

«Τα ακραία φαινόμενα θερμοκρασίας κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προκαλούν μεγαλύτερη οικολογική ανησυχία, επειδή επηρεάζουν το ενδιαίτημα των περισσότερων θαλάσσιων πρωτογενών παραγωγών και καταναλωτών», αναφέρεται. Η έρευνα ανέδειξε επίσης την επιρροή των ωκεάνιων ρευμάτων, ιδίως των στροβίλων, στα θαλάσσια θερμικά κύματα, υποδεικνύοντας ότι αποτελούν σημαντικό παράγοντα των υποεπιφανειακών συμβάντων, δήλωσε το CISRO. Οι ωκεάνιες δίνες μπορούν να επηρεάσουν την οξίνιση, τα επίπεδα οξυγόνου και τις συγκεντρώσεις θρεπτικών ουσιών στον ωκεανό.

Η κατανόηση των κινητήριων δυνάμεων των υποθαλάσσιων θαλάσσιων θερμικών κυμάτων, όπως οι δίνες, θα συμβάλει στη βελτίωση της αξιολόγησης αυτών των γεγονότων σε ένα θερμότερο κλίμα και θα βοηθήσει στην πρόβλεψή τους στο μέλλον, αναφέρεται.

Διαβάστε ακόμη