Χρειάζονται τρισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των αιτιών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι ηγέτες της επικείμενης συνόδου κορυφής COP29 των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν λένε ότι «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» είναι ρεαλιστικά για μια συναινετική απόφαση.

Οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν στο Μπακού τον επόμενο μήνα για να συμφωνήσουν σε έναν νέο στόχο χρηματοδότησης που θα αντικαταστήσει την τρέχουσα δέσμευση των πλούσιων χωρών να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για τη χρηματοδότηση του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε μια κρίσιμη συνάντηση ενόψει της COP29 την περασμένη εβδομάδα, τα μέρη της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή συμφώνησαν για πρώτη φορά ότι η κλίμακα των αναγκών ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της προεδρίας της COP29, Yalchin Rafiyev.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ένας ρεαλιστικός στόχος για το τι θα μπορούσε να προσφέρει και να κινητοποιήσει ο δημόσιος τομέας ήταν «εκατοντάδες δισεκατομμύρια».

Με την κλιματική αλλαγή να τροφοδοτεί την επιδείνωση των καταστροφών, από τους τυφώνες έως την ακραία ζέστη, οι αναπτυσσόμενες χώρες λένε ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη, επενδύοντας σε πράγματα όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου απομακρύνεται γρήγορα χωρίς μεγαλύτερη δράση.

Περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στις διαπραγματεύσεις στο Μπακού, με 61 προέδρους, 38 πρωθυπουργούς και 2 πρίγκιπες του θρόνου να έχουν εγγραφεί από τα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε στο Reuters η προεδρία της COP29.

Στην περσινή σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Ντουμπάι συμμετείχαν περισσότεροι από 160 παγκόσμιοι ηγέτες.

Διαβάστε ακόμη