Οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του 8ου Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean του Economist, αναδείχθηκαν οι απόψεις των δημάρχων που ηγούνται της αλλαγής στα νησιά και τις πόλεις της Ελλάδας. Μέσα από πρωτοβουλίες που προάγουν την ενεργειακή αυτονομία, την κυκλική οικονομία και την εμπλοκή των πολιτών, οι τοπικές αρχές δημιουργούν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις κοινότητές τους, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος.

Νίκος Κομηνέας: Τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, το παράδειγμα της Αστυπάλαιας

«Η βιωσιμότητα στα νησιά περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις: ανακύκλωση, ενεργειακή αυτονομία, εξασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού και λειτουργία βιολογικών καθαρισμών με επανάχρηση του νερού για άρδευση, χωρίς να απορρίπτεται τίποτα στη θάλασσα. Οι βιώσιμες πράσινες μετακινήσεις και η αστική συγκοινωνία σε μοντέλο ηλεκτροκίνησης είναι επίσης θεμελιώδη», τόνισε ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας και συνέχισε:

«Στην Αστυπάλαια, συνεργαζόμαστε με την ελληνική πολιτεία και τη Volkswagen. Έχουμε ήδη εγκαταστήσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και παράγουμε ένα ποσοστό της ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Αυτή τη στιγμή, κατασκευάζεται ένας υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδυάζει φωτοβολταϊκά και μπαταρίες, με την ενέργεια να διοχετεύεται απευθείας στην κατανάλωση. Παράλληλα, έχουμε βελτιώσει την ποιότητα του νερού στο νησί και εξετάζουμε ζητήματα επανάχρησης νερού.

Η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Στην Ελλάδα, συχνά εργαζόμαστε από πάνω προς τα κάτω, όμως οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποκτήσουν οφέλη από αυτή τη μετάβαση. Όπου υπάρχουν εμπόδια, είναι επειδή οι τοπικές κοινωνίες δεν συμμετέχουν αρκετά. Η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαιότητα, αλλά απαιτεί ενεργή συμμετοχή του κόσμου».

Ευάγγελος Φραγκάκης: Οι δράσεις στο πρώτο GR-Eco Island

«Η παραμονή των ανθρώπων στα μικρά νησιά είναι μια πατριωτική διαδικασία, και στόχος μας είναι να πείσουμε τους κατοίκους να μείνουν, δημιουργώντας ελκυστικά περιβάλλοντα διαβίωσης. Η Χάλκη έχει επιλεγεί ως το πρώτο GR-Eco Island. Έχουμε κατασκευάσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 GW, το οποίο καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές μας ανάγκες, ενώ παράλληλα έχουμε αναπτύξει υποδομές ηλεκτροκίνησης.

Επιδιώκουμε τη συμμετοχή των πολιτών. Δημιουργήσαμε την πρώτη ενεργειακή κοινότητα, με μέλη τόσο τον Δήμο Χάλκης όσο και απλούς πολίτες. Παράλληλα, έχουμε σχεδιάσει την πράσινη ατζέντα μας και συμμετέχουμε σε ενεργειακά projects. Το σημαντικό είναι να δούμε πώς όλα αυτά θα αγγίξουν τον πολίτη όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του», είπε ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης.

Μαρία Καμμά-Αλιφέρη: Το μοντέλο βιωσιμότητας της Τήλου

«Είναι κρίσιμης σημασίας η κοινωνία των πολιτών να κατανοήσει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της περιβαλλοντικής τους συνείδησης. Σε μεγάλο βαθμό, η διαχείριση του περιβάλλοντος πρέπει να γίνεται σε τοπικό επίπεδο», είπε η δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.

«Στην Τήλο έχουμε επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. Η ενεργειακή μετάβαση του νησιού επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος Horizon. Κατασκευάσαμε τον πρώτο υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας και συνεχίζουμε τις δράσεις μας με το έργο Zero Waste. Εδώ και τρία χρόνια, έχουμε μηδενικά απόβλητα – δεν έχουμε θάψει τίποτα, ενώ η ανακύκλωση έχει φτάσει το 93,6%.

Η ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών είναι κεντρικής σημασίας. Ο πολίτης πρέπει να κατανοήσει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και την αξία της κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, προωθούμε πράσινες υποδομές, με έργα όπως η ηλεκτροκίνηση. Στην Τήλο, οι δημόσιες μεταφορές γίνονται με ηλεκτρικά οχήματα και οι κάτοικοι ακολουθούν. Κεντρικός μοχλός είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις, καθώς δεν αρκεί μόνο το οικονομικό όφελος. Έτσι κερδίσαμε το παιχνίδι», κατέληξε η κα. Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.

Γιάννης Κωνσταντάτος: Το μεγάλο έργο του Ελληνικού

«Όταν καλούμαι να μιλήσω για το έργο του Ελληνικού, ξεκινώ πάντα από την αρχή. Από το 2014, εμείς υποστηρίζαμε την ανάγκη για αυτήν την ανάπτυξη και επένδυση. Θέλαμε να αξιοποιηθεί η περιοχή και το παλιό αεροδρόμιο. Πριν από τρία χρόνια, το έργο ξεκίνησε επίσημα, και το σημείο μηδέν για εμάς ήταν η συνεργασία του Δήμου με τη Lamda Development. Τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι απαραίτητα, αλλά μόνο όταν η τοπική κοινωνία επωφελείται και υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη. Στο πλαίσιο της επένδυσης ύψους 8 δισ. ευρώ, βλέπουμε ήδη την κοινωνία να απολαμβάνει τα πρώτα αντισταθμιστικά οφέλη, είπε ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

Συνέχισε λέγοντας πως ήδη λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο το Κέντρο για ΑμεΑ, που εξυπηρετεί πάνω από 500 παιδιά από όλη την Αττική. Αυτό ήταν το πρώτο έργο που παραλάβαμε και παραδώσαμε. Επιπλέον, πριν από δύο εβδομάδες εγκαινιάσαμε το νέο γήπεδο μπάσκετ και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Αν περάσετε από την περιοχή, θα δείτε ένα έργο σε πλήρη ανάπτυξη.

Η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος προχωράει, με το μεγαλύτερο μέρος να έχει ολοκληρωθεί, και έχουν εκτελεστεί το 60% των έργων αποχέτευσης για τα όμβρια ύδατα. Έχουμε δημιουργήσει δύο υδροβιότοπους και, πέρα από τα οικονομικά οφέλη, έχουμε ήδη εισπράξει 3 εκατ. ευρώ από την επένδυση. Στόχος μου είναι να μειώσω τα δημοτικά τέλη για τους κατοίκους.

Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Καμία επένδυση δεν είναι σεβαστή αν δεν λαμβάνει υπόψη τα θέλω και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Από μια τέτοια επένδυση, μπορούμε να φέρουμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα δημιουργήσουμε ένα τεράστιο πάρκο που θα εκτείνεται από την παραλία μέχρι τον Υμηττό, τον οποίο προστατεύουμε. Όλα αυτά εντάσσονται στη συμφωνία μας, ώστε το Ελληνικό να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και την Αττική γενικότερα».

Ίαν Γκούλαντ: Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη στις Τοπικές Κοινωνίες

Ο Ίαν Γκούλαντ, Διευθύνων Σύμβουλος της Zero Waste Scotland και Πρόεδρος της Ένωσης Πόλεων και Περιφερειών για τη Διαχείριση Βιώσιμων Πόρων (ACR+), τόνισε τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα οικονομική ευκαιρία. Είναι αναγκαίο να εξετάσουμε όχι μόνο το ενεργειακό κομμάτι, αλλά και το μείγμα ενέργειας με το οποίο θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Οι πόλεις, τα νησιά και οι δήμοι μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους ενεργειακό μικροκλίμα. Ακόμα και οι μικρές περιοχές είναι αναπόσπαστα κομμάτια του συνολικού παζλ», δήλωσε, επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας και δημιουργίας νέων ευκαιριών.

Διαβάστε ακόμη