Τα δάση σε όλη τη Γερμανία έχουν γίνει πηγή διοξειδίου του άνθρακα για πρώτη φορά από την αρχή των καταγραφών. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από μια έκθεση του υπουργείου Γεωργίας (BMEL), την οποία αναφέρει σε δημοσίευμά του το Clean Energy Wire. Κάθε δεκαετία, η κυβέρνηση δημοσιεύει την «Ομοσπονδιακή Δασική Απογραφή» για να προσδιορίσει την κατάσταση των δασών της χώρας. Η έκθεση επισημαίνει ότι η καταστροφή των μονοκαλλιεργειών πεύκων και ελάτων, καθώς και η απώλεια των κωνοφόρων δασών λόγω ξηρασιών και καταιγίδων, έχουν επηρεάσει την ικανότητα των δασών να αποθηκεύουν άνθρακα. Η απώλεια ζωντανής βιομάζας λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έχει ξεπεράσει την αύξηση, μετατρέποντας τα δάση σε πηγές άνθρακα, αναφέρεται στην έκθεση.
Ο Πιέρ Ίμπιτς, δασολόγος στο Πανεπιστήμιο Εβερσβάλντε για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, δήλωσε στο Spektrum ότι η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη από ό,τι προτείνει η έκθεση, καθώς τα δεδομένα προήλθαν από το 2022 και τα δάση έχουν συνεχίσει να υποβαθμίζονται από τότε. «Το ερώτημα είναι αν η αρνητική τάση των τελευταίων ετών μπορεί να ανακοπεί», είπε. Τα γερμανικά δάση έχουν χάσει 41,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από το 2017, κατέληξε η έκθεση. Τα αποτελέσματα υπογράμμισαν «την επείγουσα ανάγκη για μέτρα προσαρμογής και αποκατάστασης στα δάση, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος τους ως κλιματικοί προστάτες μακροπρόθεσμα», αναφέρεται.
«Όσο πικρή κι αν είναι αυτή η αλήθεια, η έκκληση για δράση είναι πιο σαφής από ποτέ: χρειαζόμαστε ένα ριζικό πρόγραμμα υγείας για τα δάση μας», δήλωσε ο Γιοργκ-Αντρέας Κρούγκερ, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ΜΚΟ NABU. «Ενόψει αυτών των καταστροφικών αποτελεσμάτων από την Ομοσπονδιακή Δασική Απογραφή, είναι πιο σαφές από ποτέ ότι χρειαζόμαστε έναν ισχυρό Ομοσπονδιακό Δασικό Νόμο», δήλωσε η Σουζάν Γουίνερ, υπεύθυνη του δασικού προγράμματος της WWF Γερμανίας. Πρόσθεσε ότι ο νόμος «παρέχει εθνικά έγκυρες προδιαγραφές που χρειαζόμαστε επειγόντως για την προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας».
Τα γερμανικά δάση βρίσκονται σε κακή κατάσταση, καθώς τέσσερα από τα πέντε δέντρα των πιο κοινών ειδών – έλατο, πεύκο, βελανιδιά και δρυς – είναι κατεστραμμένα, σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης των δασών του υπουργείου Γεωργίας νωρίτερα φέτος. Τα τελευταία χρόνια, τα γερμανικά δάση έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από ξηρασίες, προσβολές από σκαθάρια φλοιού, καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές.
Τα δάση λειτουργούν ως φυσικοί απορροφητές άνθρακα, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, ισορροπώντας τις εκπομπές που είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Ο γερμανικός νόμος για το κλίμα ήδη προδιαγράφει ετήσιους στόχους καθαρών αρνητικών εκπομπών για τον τομέα της χρήσης γης (LULUCF, που περιλαμβάνει επίσης άλλες αποθήκες και πηγές άνθρακα, π.χ. τα τύμπανα) για το 2030, 2040 και 2045, και η κυβέρνηση εργάζεται αυτή τη στιγμή σε μια μακροχρόνια στρατηγική για αρνητικές εκπομπές. Ένας από τους στόχους της στρατηγικής είναι να ενισχύσει τις φυσικές αποθήκες άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των δασών.
Διαβάστε ακόμη