Το προφίλ μιας πιο βιώσιμης πόλης προσπαθεί σταδιακά να υιοθετήσει ο Πειραιάς, καθώς το τελευταίο διάστημα υλοποιείται ένα σημαντικός αριθμός αναπλάσεων σε παλιά κτίρια και πρώην βιομηχανικά ακίνητα της περιοχής. Αυτό συμβαίνει καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των κτιριακών υποδομών έχει κατασκευαστεί κατά τις δεκαετίες του 1950-1980, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά σήμερα να αποτελούν ενεργοβόρες «βόμβες» μέσα στον αστικό ιστό.

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αποτελεί το παλιό κτίριο γραφείων που μετέτρεψε σε ξενοδοχείο πόλης η Hellenic Properties. Πρόκειται για ένα ακίνητο που βρίσκεται στη λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου 14 και την οδό Καραολή & Δημητρίου στο κέντρο του Πειραιά και στο οποίο στεγαζόντουσαν μέσα σε ιδιαίτερα παλαιά γραφεία δώδεκα διαφορετικοί μισθωτές. Η εταιρεία ακινήτων λοιπόν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να δώσει νέα πνοή στο κτίριο και να το μετατρέψει σε ένα πράσινο μικρό ξενοδοχείο 33 συνολικά δωματίων. Συγκεκριμένα, θεωρείται ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων που αποτελείται από δωμάτια από 13 τ.μ. έως 18 τ.μ. σύντομης διαμονής. Μάλιστα, έχει υπογραφεί 20ετή σύμβαση με την Santikos Collection για τη διαχείρισή του, ο οποίος διαχειρίζεται ένα ακόμη ξενοδοχείο στον Πειραιά, το The Alex.

«Πράσινο» έγινε ένα ακόμη ιστορικό κτίριο της περιοχής, καθώς μετατράπηκε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο από τον Όμιλο Μήτση. Ο λόγος για το Mitsis N’U Piraeus Port, το οποίο πήρε τη θέση ενός παλιού βιομηχανικού ακινήτου, που στο παρελθόν στεγαζόταν το αποστακτήριο των οινοπνευματωδών ποτών METAXA. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο το οποίο διαθέτει 101 δωμάτια και σουίτες με πέντε διαφορετικούς τύπους δωματίων, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας ενισχύει τη βιωσιμότητα με επανάχρηση κτιριακού αποθέματος, και εφαρμόζει φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον, μεριμνώντας για την ενεργειακή απόδοση και τη εξοικονόμηση πόρων.

Ο Πειραιάς βρίσκεται εν αναμονή και του πρώτου δημόσιου κτιρίου στην Ελλάδα που δεν είναι άλλο από το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά, το οποίο θα είναι έτοιμο από τη Dimand το 2027. Το ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και έχει έκταση 12.350 τ.μ.. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά, αφού θα συστεγαστούν το Πρωτοδικείο, το Εφετείο, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Διοικητικό Εφετείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η Εισαγγελία Εφετών και το Ειρηνοδικείο.

Αναλυτικά, ο σχεδιασμός προβλέπει ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, πιστοποιημένο με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα περιβαλλοντικής βαθμονόμησης βιοκλιματικών κτηρίων LEED. Τα κτίρια μάλιστα, όπως έχει αναφερθεί η διοίκηση της εταιρείας, θα  έχουν ενεργειακή κατανάλωση τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από τα κατώτατα όρια που έχουν οριστεί για την κατασκευή κτιρίων μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με βάση τον σχεδιασμό, το προς ανέγερση κτίριο θα περιβάλλεται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου, αναβαθμίζοντας σύμφωνα με τον δήμο Πειραιά την ευρύτερη περιοχή, η οποία τελεί σε διαδικασία ανάπλασης.

Τον δρόμο ωστόσο για την μετατροπή του Πειραιά σε μια πιο βιώσιμη πόλη άνοιξε η ανακατασκευή του ιστορικού ουρανοξύστη που δεν είναι άλλος από τον Πύργο του Πειραιά, που αν και έστεκε για 40 χρόνια πλήρως εγκαταλελειμμένος, σήμερα είναι το πιο σύγχρονο κτίριο όλης της Αθήνας. Ο Πύργος Πειραιά έχει συνολικό ύψος 880 μέτρα και συνολική δομημένη επιφάνεια 34.600 τετραγωνικά μέτρα, σε οικόπεδο 3.842 τ.μ. εκ των οποίων τα 6.700 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους λιανικής πώλησης, τα 800 τ.μ. σε χώρο εστίασης – εξαιρουμένου του εξωτερικού χώρου – και τα 19.250 τ.μ. σε χώρους γραφείων.

Ο Πύργος Πειραιά, ως ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας, στοχεύει στην ανώτατη πιστοποίηση Platinum, κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) και σε ακόμα μία, παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση, που αφορά την υγεία και την ευεξία των χρηστών του κτιρίου, την πιστοποίηση WELL.

Τέλος ένα ακόμη φιλόδοξο σχέδιο αστικής ανάπλασης στον Πειραιά, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, μέσω της ανάπτυξης κτιριακών συγκροτημάτων για κατοικίες με τη μορφή των serviced apartments. To Piraeus Gate, που υλοποιείται από τη DKG Development, εκτείνεται σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα στην είσοδο της πόλης. Μάλιστα, εκτός από τα οργανωμένα και διαχειριζόμενα διαμερίσματα (serviced apartments), που θα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο όγκο της δομημένης επιφάνειας, θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και εμπορικά καταστήματα και χώρους γραφείων. Κάποια από αυτά τα ακίνητα θα ανακατασκευαστούν και κάποια άλλα θα κατασκευαστούν εκ του μηδενός, ενώ θα πιστοποιηθούν στο σύνολό τους κατά το διεθνές πρότυπο περιβαλλοντικής πιστοποίησης κτιρίων, LEED. Στόχος είναι να προχωρήσει η εταιρεία και στη συνολική πιστοποίηση της γειτονιάς αυτής κατά το διεθνές πρότυπο LEED, έχοντας ως προτεραιότητα τον σεβασμό στη χρήση ενέργειας και των υλικών, τη διαχείριση των αποβλήτων και τη δημιουργία πράσινων επιφανειών.

Διαβάστε ακόμη