Η διαχείριση των βιοαποβλήτων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Τα βιοαπόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων και τα οργανικά απόβλητα από γεωργία και κήπους, όταν δεν διαχειρίζονται σωστά, οδηγούν σε εκπομπές μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, τα βιοαπόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εδαφοβελτιωτικά ή βιοενέργεια, μειώνοντας την ανάγκη για χημικά λιπάσματα και ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, η ορθή διαχείριση βοηθά στην αποσυμφόρηση των χωματερών και συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, προάγοντας την αειφόρο ανάπτυξη.

Η εταιρεία THALIS παρουσίασε την ολιστική προσέγγισή της για την αλυσίδα αξίας των βιοαποβλήτων στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Rethink Food Resources, Losses, and Waste» που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο («RETASTE2024»). Επιπλέον, με ανάρτησή της στο LinkedIn, η THALIS ανέφερε πως, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες της THALIS στον τομέα διαχείρισης της ιλύος, με ιδιαίτερη αναφορά στις σύγχρονες λύσεις που υιοθετούνται, οι οποίες αναβαθμίζουν τον κύκλο μετατροπής, εξάλειψης και ανάκτησης της λάσπης από τα αστικά λύματα, προάγοντας την κυκλικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανάρτηση της THALIS στο LinkedIn

«Βιοαπόβλητα: Πρόβλημα ή Ευκαιρία;» : Η THALIS στο Διεθνές Συνέδριο RETASTE2024.

Η THALIS συμμετείχε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Rethink Food Resources, Losses, and Waste» που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο. Το «RETASTE2024» αποτέλεσε μια δυναμική συνάντηση για τον σημαντικό πυλώνα της κυκλικότητας «βιοαπόβλητα» ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν καινοτόμες παρεμβάσεις στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και νερού.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, παρουσιάστηκε η ολιστική προσέγγιση της THALIS για την αλυσίδα αξίας των βιοαποβλήτων και αναδείχθηκαν βιώσιμες λύσεις με τις οποίες μεγιστοποιείται η ανάκτηση υλικών και πόρων και παράγονται προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Έγινε σαφές ότι, το στάδιο της συλλογής βιοαποβλήτων καθορίζει την καθαρότητα του συλλεγόμενου υλικού αλλά και τις δυνατότητες της μετέπειτα επεξεργασίας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Παράλληλα, αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα αξιοποίησης της διεθνούς εμπειρίας με την υιοθέτηση προγραμμάτων συλλογής βιοαποβλήτων πόρτα-πόρτα με παράλληλη εστίαση στους μεγάλους παραγωγούς.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες της THALIS στον τομέα διαχείρισης της ιλύος, με ιδιαίτερη αναφορά στις σύγχρονες λύσεις που υιοθετούνται, οι οποίες αναβαθμίζουν τον κύκλο μετατροπής, εξάλειψης και ανάκτησης της λάσπης από τα αστικά λύματα, προάγοντας την κυκλικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα διατήρησης και αξιοποίησης των πόρων, με την ιλύ να δύναται να επαναχρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό μετά από σύγχρονες και φυσικές μεθόδους επεξεργασίας.

Ομιλητές οι κ.κ Μανώλης Χατζάκης, Περιβαλλοντολόγος-Υγειονολόγος MSc και Μπάμπης Νικολουδάκης, Διπλ. Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π, MSc Διαχείριση Αποβλήτων.

Η THALIS ήταν Xρυσός Χορηγός της φετινής διοργάνωσης.

Διαβάστε ακόμη