Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία της μόδας βρίσκεται υπό όλο και πιο αυξανόμενο έλεγχο για τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, καθώς η παραγωγή και η κατανάλωση ενδυμάτων συμβάλλουν σημαντικά στη ρύπανση, τα απόβλητα και την εξάντληση των πόρων. Ωστόσο, ένα νέο κίνημα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης μόδας κερδίζει έδαφος, με τους σχεδιαστές και τους καταναλωτές να επιδιώκουν τη δημιουργία μιας πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνης βιομηχανίας. Μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση είναι ο βιοσχεδιασμός, ο οποίος αξιοποιεί τη δύναμη των ζωντανών οργανισμών για την ανάπτυξη υλικών και αντικειμένων. Αξιοποιώντας τα φυσικά συστήματα, ο βιοσχεδιασμός προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής.

Η Normal Phenomena of Life (NPOL), μια πλατφόρμα που ιδρύθηκε από τη Natsai Audrey Chieza και τη Χριστίνα Αγαπάκη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επαναστατικής προσέγγισης του βιοσχεδιασμού, αναφέρει δημοσίευμα στο Wired. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα προϊόντα της NPOL είναι το Exploring Jacket, ένα σακάκι το οποίο αναδεικνύει τις δυνατότητες του βιοσχεδιασμού στα υφάσματα. Σε αντίθεση με τα συμβατικά βαμμένα ρούχα, το χρώμα του Exploring Jacket προέρχεται από ένα βακτήριο που παράγει χρωστική ουσία και ονομάζεται Streptomyces coelicolor. Όταν εφαρμόζεται απευθείας στο ύφασμα και αφήνεται να επωαστεί, τα κύτταρα των βακτηρίων παράγουν μια ένωση σε ένα φάσμα που κυμαίνεται από κόκκινα και ροζ έως μπλε και μοβ, δημιουργώντας εντυπωσιακά μοτίβα που θυμίζουν τον κόκκο του γυαλισμένου μαρμάρου. Αυτό το σακάκι είναι μόνο ένα παράδειγμα των ασυνήθιστων προϊόντων που διατίθενται στην NPOL. Στόχος τους είναι να αναπτύξουν υλικά και αντικείμενα που δεν είναι μόνο βιώσιμα αλλά και αισθητικά ελκυστικά και λειτουργικά. Αξιοποιώντας τα φυσικά ζωντανά συστήματα, πολλά από τα προϊόντα του καταλόγου της NPOL έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τα αντίστοιχα προϊόντα της καθημερινότητας.

Ο λαμπτήρας Gathering Lamp, ένα άλλο προϊόν που ξεχωρίζει, είναι κατασκευασμένο από βιοσκυρόδεμα, ένα υλικό που αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος με τη χρήση βακτηρίων που παράγουν ασβεστόλιθο. Σε σύγκριση με το παραδοσιακό τσιμέντο, το οποίο συνήθως παρασκευάζεται με την καύση ασβεστόλιθου, το βιοσκυρόδεμα έχει 95% λιγότερες εκπομπές και είναι τρεις φορές πιο ισχυρό. Επιπλέον, η λυχνία Gathering έχει σχεδιαστεί ώστε να επισκευάζεται, να αναβαθμίζεται ή να ανακυκλώνεται εύκολα στο τέλος της ωφέλιμης ζωής της. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της NPOL να διατηρεί τα υλικά σε κυκλοφορία και να αποφεύγει τα περιττά απόβλητα.

Η NPOL συνεργάζεται επίσης με ομοειδείς μάρκες για να βοηθήσει στην προώθηση των βιολογικά σχεδιασμένων προϊόντων τους στην αγορά. Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη για την κλιμάκωση της παραγωγής και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις υψηλές τιμές. Πολλά βιοσχεδιασμένα υλικά απαιτούν προσεκτική μηχανική, η οποία μπορεί να αυξήσει το κόστος. Ωστόσο, η NPOL έχει δεσμευτεί να καταστήσει αυτά τα προϊόντα πιο προσιτά στους καταναλωτές, διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα και τη βιωσιμότητά τους.

Ενώ το Exploring Jacket πωλείται σε υψηλότερη τιμή από τα συμβατικά ενδύματα, η Chieza τονίζει ότι η τιμή του είναι χαμηλότερη από ό,τι θα έπρεπε, δεδομένης της καινοτόμου τεχνολογίας και των βιώσιμων πρακτικών που εμπλέκονται στην παραγωγή του. Πιστεύει ότι καθώς ο βιολογικός σχεδιασμός θα γίνεται πιο mainstream, το κόστος θα μειωθεί, καθιστώντας τα προϊόντα αυτά πιο προσιτά σε ένα ευρύτερο κοινό.

Αν και τα προϊόντα βιοσχεδιασμού μπορεί να μην φαίνονται αμέσως διαφορετικά στους καταναλωτές, η Chieza ελπίζει ότι η NPOL θα εμπνεύσει τους ανθρώπους να εκτιμήσουν τις μοναδικές ιδιότητες και τα οφέλη που προσφέρουν αυτά τα προϊόντα. Αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του βιοσχεδιασμού, η NPOL στοχεύει να ενθαρρύνει τόσο τους καταναλωτές όσο και τις μάρκες να υιοθετήσουν αυτή τη βιώσιμη προσέγγιση στην ανάπτυξη προϊόντων.

Διαβάστε ακόμη