Mέρος των συνόρων τους στις Άλπεις ανασχεδίασαν η Ελβετία και η Ιταλία λόγω της τήξης των παγετώνων, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Το μέρος της περιοχής που επηρεάζεται βρίσκεται κάτω από το Matterhorn, ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης, και κοντά σε δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα.

Όπως γράφει το BBC, μεγάλες εκτάσεις των ελβετο-ιταλικών συνόρων καθορίζονται από τις κορυφογραμμές των παγετώνων ή περιοχές μόνιμου χιονιού, αλλά η τήξη των παγετώνων έχει προκαλέσει μετατόπιση των φυσικών ορίων, με αποτέλεσμα και οι δύο χώρες να επιδιώκουν την προσαρμογή των συνόρων.

Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία για την αλλαγή την Παρασκευή, ενώ η Ιταλία δεν το έχει κάνει ακόμη, ακολουθώντας ένα προσχέδιο συμφωνίας από κοινή ελβετο-ιταλική επιτροπή τον Μάιο του 2023.

Στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξαν ότι οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια μετά την τήξη ρεκόρ του 6% το 2022.

Έκθεση από το Ελβετικό Δίκτυο Παρακολούθησης Παγετώνων (Glamos) απέδωσε τις απώλειες στις πολύ θερμές καλοκαιρινές περιόδους και στο ελάχιστο χιόνι κατά τον χειμώνα του 2022. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν συνεχιστούν αυτά τα καιρικά φαινόμενα, η τήξη θα επιταχυνθεί.

Η Ελβετία δήλωσε ότι τα επανακαθορισμένα σύνορα σχεδιάστηκαν βάσει των οικονομικών συμφερόντων και των δύο χωρών. Πιστεύεται ότι η διευκρίνιση των συνόρων θα βοηθήσει και τις δύο χώρες να καθορίσουν ποια είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση συγκεκριμένων φυσικών περιοχών.

Τα σύνορα θα αλλάξουν στις περιοχές του Plateau Rosa, του καταφυγίου Carrel και του Gobba di Rollin – όλες κοντά στο Matterhorn και σε δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα όπως το Zermatt. Οι ακριβείς αλλαγές στα σύνορα θα εφαρμοστούν και η συμφωνία θα δημοσιευθεί μόλις υπογραφεί από αμφότερες τις χώρες.

Η Ελβετία δήλωσε ότι η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας στην Ιταλία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το 2023, το Glamos προειδοποίησε ότι ορισμένοι παγετώνες στην Ελβετία συρρικνώνονται τόσο γρήγορα που είναι απίθανο να σωθούν, ακόμη και αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν εντός του στόχου του Παρισιού για αύξηση κατά 1,5°C.

Οι ειδικοί λένε ότι χωρίς μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, μεγαλύτεροι παγετώνες όπως ο Aletsch θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μία γενιά.

Έχουν γίνει αρκετές ανακαλύψεις στους ελβετικούς παγετώνες τα τελευταία χρόνια λόγω της τήξης και της ταχείας συρρίκνωσής τους. Πέρυσι, εντοπίστηκαν ανθρώπινα λείψανα κοντά στο Matterhorn, τα οποία ανήκαν σε Γερμανό ορειβάτη που είχε εξαφανιστεί από το 1986

Διαβάστε ακόμη