Στην εκδήλωση «GReco Islands: Βιώσιμη ανάπτυξη και σύγχρονη προοπτική για τα νησιά του μέλλοντος» που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στην Κέρκυρα συμμετείχε το δίκτυο ΔΑΦΝΗ. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο Κώστας Κομνηνός, Γενικός Διευθυντής του ΔΑΦΝΗ, συντόνισε την ενότητα «Εμπειρία Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών». Στην ενότητα αυτή παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση του ΔΑΦΝΗ στο LinkedIn, η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην εθνική πρωτοβουλία «GReco Islands».

Η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και η απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας είναι δύο σημαντικές πτυχές της πράσινης μετάβασης ενός κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμπράξεις και η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και καλών πρακτικών από διάφορες χώρες θα οδηγήσει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών, καθώς και στην καλύτερη προσαρμογή τους στα δεδομένα της εποχής. Εκδηλώσεις όπως η προαναφερθείσα βοηθούν στο να έρθουν κοντά φορείς, οι οποίοι σχετίζονται με την προσπάθεια επίτευξης των παραπάνω.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του ΔΑΦΝΗ στο LinkedIn:

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «GReco Islands: Βιώσιμη ανάπτυξη και σύγχρονη προοπτική για τα νησιά του μέλλοντος» που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα χτες 30 Σεπτέμβρη είχαμε τη χαρά ο Γενικός Διευθυντής του ΔΑΦΝΗ, Κώστας Κομνηνός, να συντονίσει την ενότητα «Εμπειρία Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών» όπου παρουσιάστηκε η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά» η οποία και δύναται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην εθνική πρωτοβουλία “GReco Islands”, καθώς και καλές πρακτικές από τα νησιά Capraia (Ιταλία), Samso (Δανία) και Κανάριοι νήσοι (Ισπανία).

Συγκεκριμένα, η Martina Cannata παρουσίασε, εκ μέρους της Γραμματείας, τις τρέχουσες εργασίες της πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά νησιά» δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων της πρόσφατης δημοσιευμένης μελέτης, με αντικείμενο ρυθμιστικά και λειτουργικά ζητήματα των μη διασυνδεδεμένων Ευρωπαϊκών νησιών, στο πλαίσιο του Μνημονίου του Σπλιτ που υπεγράφη το 2020 από 14 κράτη μέλη με νησιά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, παρουσίασε την πρόοδο των εργασιών τεχνικής υποστήριξης για τα 30 επιλεγμένα νησιά και ενημέρωσε το κοινό σχετικά με την πρόσφατη πρόσκληση για το πρόγραμμα Follower Islands.

Ο Κώστας Κομνηνός συμπλήρωσε την εικόνα των εργασιών της Γραμματείας επεξηγώντας τις εκτελούμενες εργασίες για τα 6 επιλεγμένα ελληνικά νησιά, ενώ ανέδειξε την σημασία αξιοποίησης όλων των εργαλείων τεχνικής βοήθειας παρουσιάζοντας έργα ελληνικών νησιών που προσφάτως εξασφάλισαν πόρους από τον μηχανισμό NESOI – The European Island Facility.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις των Søren Hermansen, Sofia Mannelli και Salvador Suárez García και οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά την πρόοδο των στρατηγικών και έργων απανθρακοποίησης στα νησιά Samso, Capraia και Κανάριους νήσους αντίστοιχα. Κοινός παρονομαστής των τριών νησιών η ανάγκη ολιστικής και συλλογικής προσέγγισης καθώς και μακροπρόθεσμης προοπτικής κατά τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων ενεργειακής μετάβασης και τοπικής ανάπτυξης. Παράλληλα κατέστη εμφανές ότι τα νησιά, ανεξαρτήτως γεωγραφίας, συνεχίζουν να αποτελούν τόπους που εμπνέουν και τροφοδοτούν με γνώση και εμπειρία τον υπόλοιπο κόσμο.

Ευχαριστούμε πολύ το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τη Γενική Γραμματέα για την πρόσκληση διοργάνωσης του συγκεκριμένου πάνελ συζήτησης το οποίο είμαστε σίγουρα ότι ενέπνευσε τα συμμετέχοντα άτομα και τις ομάδες ειδικών, επιφορτισμένων με το σχεδιασμό και οργάνωση των επόμενων βημάτων για την έναρξη της πρωτοβουλίας GReco Islands. Θερμές επίσης ευχαριστίες στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων καθώς και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέλη του ΔΑΦΝΗ, για την φιλοξενία αλλά και ανταλλαγή απόψεων για τις ανάγκες και ευκαιρίες των μικρών νησιών της Περιφέρειας.

Διαβάστε ακόμη