Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ διοργανώνει στην Κέρκυρα εκδήλωση με τίτλο «GReco Islands: Βιώσιμη Ανάπτυξη και Σύγχρονη Προοπτική για τα Νησιά του Μέλλοντος». Η πρωτοβουλία GReco Islands αποτελεί μια καινοτόμο και πολυδιάστατη δράση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, που αποσκοπεί στην ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αειφορία και η μετάβαση των νησιών σε ένα βιώσιμο μοντέλο, το οποίο θα διασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων, καθώς και τη συνοχή των τοπικών κοινωνιών.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ, κ. Βασιλική Παντελοπούλου, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Ιωάννης Τρεπεκλής, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, κ. Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος, και ο κ. Carsten Rasmussen, Προϊστάμενος Μονάδας Ελλάδας και Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση της πρωτοβουλίας GReco Islands, ενώ θα ακολουθήσουν δύο κύκλοι συζητήσεων, στους οποίους θα παρουσιαστούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και προηγούμενες ελληνικές δράσεις που εφαρμόζονται ήδη σε μικρά νησιά.

Με ανάρτησή του στο LinkedIn ο Κώστας Κομνηνός, Διευθυντής του Δικτύου ΔΑΦΝΗ (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων), δήλωσε «είναι τιμή μου να συντονίσω την ενότητα με τίτλο “Εμπειρία Ευρωπαϊκών Πρωτοβουλιών”, στην οποία θα συμμετάσχουν συνεργάτες από διάφορα ευρωπαϊκά νησιά που έχουν υλοποιήσει στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης. Επίσης, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “Clean Energy for EU Islands”, θα παρουσιάσει την πρόοδο της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής δράσης, η οποία συμπληρώνει την εθνική πρωτοβουλία των GReco Islands. Εκ μέρους του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, ως εθνικός συντονιστής της πρωτοβουλίας, θα παρουσιάσω την πρόοδο των έξι ελληνικών νησιών που επιλέχθηκαν, μεταξύ των τριάντα ευρωπαϊκών, για να επιτύχουν τη μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια μέχρι το 2030». Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστούν το Master Plan GReco Islands, η Χάρτα GReco Islands και ο Οδηγός των GReco Islands – κρίσιμα έγγραφα που θα καθοδηγήσουν την περαιτέρω ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στους νησιωτικούς Δήμους της Ελλάδας.

Εξίσου σημαντική θα είναι η παρουσία των δημάρχων Σταμάτη Γαρδέρη, Μαρίας Καμμά και Άγγελου Φραγκάκη, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις πρωτοπόρες δράσεις των νησιών Κύθνος, Τήλος και Χάλκη αντίστοιχα, υπό τον συντονισμό του ικανού Γενικού Γραμματέα, Μανώλη Κουτουλάκη.

Διαβάστε ακόμη