Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο για την υγεία στη Γερμανία καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή, και τα μικρότερα παιδιά είναι πιο πιθανό να υποφέρουν, αναφέρει το Clean Energy Wire. Σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου, η πιθανότητα τα παιδιά και οι έφηβοι να χρειαστούν ιατρική περίθαλψη για θερμικές βλάβες είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 30°C. Στα παιδιά ηλικίας πέντε έως εννέα ετών, ο κίνδυνος είναι ακόμα υψηλότερος, αυξάνοντας εννέα φορές σε σχέση με τις ημέρες με θερμοκρασίες κάτω από 30°C.
«Λαμβάνοντας υπόψη την προχωρημένη κλιματική αλλαγή, προβλέπω ότι ο αριθμός των περιστατικών θερμικών βλαβών στα ιατρεία μας θα αυξηθεί», δήλωσε ο Michael Hubmann, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Παιδιάτρων και Γιατρών Εφήβων (BVKJ). Μεταξύ 2018 και 2022, κατά μέσο όρο σχεδόν 2.600 παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζονταν για θερμικές βλάβες ετησίως τις 14 «ημέρες καύσωνα» που η θερμοκρασία υπερέβαινε τους 30 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την έκθεση. Επίσης, πάνω από 1.000 νεογνά και βρέφη με αναπνευστικές διαταραχές λαμβάνουν ιατρική φροντίδα κάθε χρόνο σε ημέρες καύσωνα.
Η έκθεση έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των παιδιών και των νέων στη Γερμανία υποφέρουν κατά τη διάρκεια ζεστών καιρικών συνθηκών. Τα πιο κοινά παράπονα είναι προβλήματα ύπνου, πονοκέφαλοι, κούραση, απώλεια όρεξης και κυκλοφορικά προβλήματα. Περίπου το 20% όσων επηρεάζονται έχουν ήδη λάβει ιατρική περίθαλψη για προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη.
Ο επικεφαλής της DAK, Ανδρέας Στορμ, κάλεσε για επαρκή προστασία από τη ζέστη για τα παιδιά. «Χρειαζόμαστε αποτελεσματική προστασία από τη ζέστη, από τους παιδικούς σταθμούς έως τα σχολεία, από τις παιδικές χαρές έως τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Τα παιδιά δεν πρέπει να παραμελούνται κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σχεδίων προστασίας από τη ζέστη», δήλωσε.
Για την έκθεση, η ασφαλιστική εταιρεία αξιολόγησε δεδομένα πελατών κάτω των 17 ετών, συνδέοντάς τα με δεδομένα θερμοκρασίας. Επιπλέον, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Forsa ανέλυσε απαντήσεις 1.219 γονέων και των παιδιών τους. Στο πλαίσιο των προσπαθειών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η Γερμανία παρουσίασε το πρώτο της «σχέδιο προστασίας από τη ζέστη» το καλοκαίρι του 2023, με στόχο τον περιορισμό στο μισό των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη. Πριν από το καλοκαίρι του 2024, ο υπουργός υγείας Karl Lauterbach κάλεσε τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας της χώρας να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της υγείας που προκαλούν οι συχνότεροι καύσωνες.
Διαβάστε ακόμη