Έκθεση της Κομισιόν για την ποιότητα ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις υπογραμμίζει μια σημαντική διαφορά στα επίπεδα ικανοποίησης από τις δημόσιες συγκοινωνίες στις διάφορες πρωτεύουσες. Οι κάτοικοι των πόλεων της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης εξέφρασαν γενικά μεγαλύτερη ικανοποίηση από τα συστήματα δημόσιων μεταφορών σε σύγκριση με εκείνους της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, αναφέρει δημοσίευμα στο Euronews.
Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε απαντήσεις από περισσότερους από 71.000 ανθρώπους σε 83 πόλεις της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι το 2023, περίπου επτά στους δέκα κατοίκους ήταν γενικά ικανοποιημένοι από τις δημόσιες συγκοινωνίες στην πόλη τους. Ωστόσο, τα επίπεδα ικανοποίησης διέφεραν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων πόλεων.
Η θέση της Αθήνας
Σύμφωνα με την έρευνα, η Αθήνα έχει συνολική βαθμολογία ικανοποίησης από τις δημόσιες συγκοινωνίες 71%. Αυτό την τοποθετεί στη μέση των ευρωπαϊκών πρωτευουσών που συμμετείχαν στην έρευνα, με πόλεις όπως η Βιέννη και το Ελσίνκι να αναφέρουν πολύ υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης, ενώ πόλεις όπως η Ρώμη και τα Τίρανα πολύ χαμηλότερα. Οι κάτοικοι της Αθήνας θεωρούν τις δημόσιες συγκοινωνίες σχετικά προσιτές, ασφαλείς, εύκολες στην επιβίβαση, συχνές και αξιόπιστες, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλους αυτούς τους τομείς.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την:
Αντίληψη της οικονομικής προσιτότητας:
Οι κάτοικοι της Αθήνας αντιλαμβάνονται τις δημόσιες συγκοινωνίες ως σχετικά προσιτές, με ποσοστό 59%. Αυτό υποδηλώνει ότι το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών στην Αθήνα θεωρείται γενικά λογικό από τους κατοίκους της.
Αντίληψη της ασφάλειας:
Η αντίληψη της ασφάλειας των δημόσιων συγκοινωνιών στην Αθήνα είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη συνολική βαθμολογία ικανοποίησης, με βαθμολογία 72%. Αυτό δείχνει ότι οι κάτοικοι γενικά αισθάνονται ασφαλείς χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη.
Αντίληψη της εύκολης πρόσβασης:
Η Αθήνα συγκεντρώνει βαθμολογία 71% όσον αφορά την ευκολία πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι θεωρούν σχετικά εύκολο να περιηγηθούν στο σύστημα δημόσιων μεταφορών και να φτάσουν στους προορισμούς τους.
Αντίληψη της συχνότητας των δρομολογίων:
Η συχνότητα των δημόσιων συγκοινωνιών στην Αθήνα βαθμολογείται με 66%. Αυτό υποδηλώνει ότι οι κάτοικοι θεωρούν γενικά τη συχνότητα των υπηρεσιών επαρκή, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Αντίληψη της αξιοπιστίας:
Η αξιοπιστία, η οποία μετράται από την ακρίβεια και τη συνέπεια των υπηρεσιών, αξιολογείται στο 63% στην Αθήνα. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ οι υπηρεσίες των δημόσιων μεταφορών είναι γενικά αξιόπιστες, υπάρχουν περιστασιακές καθυστερήσεις ή διακοπές.
Οι διαφορές των χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης με αυτές της Νοτιοανατολικής
Οι πρωτεύουσες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης ανέφεραν γενικά υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τις πρωτεύουσες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.
Η Βιέννη (Αυστρία) ηγήθηκε της κατάταξης με ποσοστό ικανοποίησης 91%, ακολουθούμενη από το Όσλο (Νορβηγία), τη Στοκχόλμη (Σουηδία) και το Ελσίνκι (Φινλανδία).Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ, αποτελεί εξαίρεση με χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης 56% σε αυτή την περιοχή.
Η Ρώμη (Ιταλία) και τα Τίρανα (Αλβανία) είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης με 29%. Εντός της ίδιας χώρας, τα επίπεδα ικανοποίησης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των πόλεων. Για παράδειγμα, η ικανοποίηση ήταν υψηλότερη στο Στρασβούργο (87%) και τη Λιλ (84%) σε σύγκριση με το Παρίσι και τη Μασσαλία(67%).
Η έρευνα εντόπισε διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην ικανοποίηση από τις δημόσιες συγκοινωνίες: οικονομική προσιτότητα, ασφάλεια, ευκολία πρόσβασης, συχνότητα και αξιοπιστία. Ενώ οι αντιλήψεις για την οικονομική προσιτότητα ποικίλλουν, ήταν γενικά χαμηλότερες στις σκανδιναβικές πόλεις παρά την υψηλή συνολική ικανοποίηση. Οι αντιλήψεις για την ασφάλεια ήταν γενικά υψηλότερες στις περισσότερες πρωτεύουσες, αλλά η Ρώμη και ορισμένες υποψήφιες χώρες της ΕΕ ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει την αλλαγή συμπεριφοράς προς τις δημόσιες μεταφορές και την ενεργό κινητικότητα. Η αυξημένη χρηματοδότηση της ΕΕ για τις δημόσιες μεταφορές είναι ζωτικής σημασίας για να γίνουν πιο ελκυστικές και αποτελεσματικές.
Διαβάστε ακόμη