«Η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Συμβαίνει ήδη», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Και, συνέχισε λέγοντας πως «παρεμπιπτόντως, δεν είναι μόνο η Μεσόγειος, είδατε τις μεγάλες πλημμύρες στην Κεντρική Ευρώπη. Άρα η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο, όχι μόνο στην άμβλυνση των επιπτώσεων, που το κάνουμε, αλλά και στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε εξελιγμένες τεχνολογίες, drones, τεχνητή νοημοσύνη, για να εντοπίζουμε τις πυρκαγιές το συντομότερο δυνατό. Και τα πήγαμε καλά φέτος. Με εξαίρεση μια μεγάλη πυρκαγιά, οι δασικές εκτάσεις που χάσαμε ήταν σαφώς μικρότερες από ό,τι σε άλλες χρονιές, στο πιο ζεστό καλοκαίρι που έχουμε βιώσει ποτέ. Επομένως, πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, αλλά αυτό πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, όχι μόνο μια ελληνική πρωτοβουλία. Και φοβάμαι ότι, όταν εξετάζουμε τους πόρους που διαθέτουμε στην Ευρώπη, εστιάζουμε πολύ στην Πράσινη Συμφωνία, αλλά εστιάζουμε πολύ λίγο στη βραχυπρόθεσμη προσαρμογή. Διότι μόλις “χτυπήσουν” αυτά τα φαινόμενα που συνδέονται με το κλίμα, είναι καταστροφικά, είτε μιλάμε για πυρκαγιές είτε για μεγάλες πλημμύρες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, ως Ευρώπη, για να πείσουμε τους πολίτες μας ότι, στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, θα τους συμπαρασταθούμε σε περίπτωση μίας καταστροφής που συνδέεται με το κλίμα».

Σχετικά με το Green Deal, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως, «η πράσινη συμφωνία, είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά δεν μπορεί να επέλθει εις βάρος της βιομηχανίας ή της διολίσθησης της ποιότητας ζωής. Τι σημαίνει αυτό; Αν πρέπει να γίνουν κάποιες προσαρμογές, δεν θα το έλεγα παραβιάσεις, θα έλεγα κάποιες ρεαλιστικές προσαρμογές. Ας γίνει, ας συμβεί και πιστεύω ότι αυτό θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση».

Διαβάστε ακόμη