Δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσιμέντου παγκοσμίως, η Holcim AG και η CRH PLC, επενδύουν σε μια νεοφυή επιχείρηση που προσπαθεί να απεξαρτήσει τη διαδικασία παραγωγής τσιμέντου από τον άνθρακα. Το τσιμέντο και το σκυρόδεμα ευθύνονται για περίπου 8% των εκπομπών, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο βιομηχανικό τομέα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Holcim και η CRH ανακοίνωσαν την Τρίτη επένδυση ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην Sublime Systems, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης να αγοράσουν πράσινο τσιμέντο από τις πιλοτικές εγκαταστάσεις της νεοφυούς επιχείρησης και να συνεργαστούν με την Sublime σε πρόσθετες εγκαταστάσεις εργοστασίων. Η Sublime με έδρα το Somerville της Μασαχουσέτης έχει αναπτύξει μια ηλεκτροχημική μέθοδο παραγωγής τσιμέντου που αποφεύγει τη διαδικασία θέρμανσης του ασβεστόλιθου με κλιβάνους που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

Η μείωση των εκπομπών τσιμέντου αποτελεί εδώ και καιρό μια τεχνολογική και οικονομική πρόκληση. Το τσιμέντο είναι απαραίτητο για την παραγωγή σκυροδέματος, καθώς και για τους δρόμους, τα κτίρια και άλλες κρίσιμες υποδομές. Αλλά η παραγωγή του υλικού δημιουργεί εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση καυσίμων (συχνά άνθρακα) για τη θέρμανση των κλιβάνων, από την αποσύνθεση του ασβεστόλιθου και από την εξόρυξη, την άλεση και τη μετατροπή των υλικών.

Σύμφωνα με τη Leah Ellis, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο, σε δοκιμές στο πιλοτικό εργοστάσιο παραγωγής 250 τόνων ετησίως, η Sublime κατάφερε να αποδείξει μείωση των εκπομπών CO2 κατά 90% σε σύγκριση με το παραδοσιακό σκυρόδεμα. Η εταιρεία αναπτύσσει ένα εμπορικό εργοστάσιο στο Holyoke της Μασαχουσέτης, το οποίο θα έχει δυναμικότητα 30.000 τόνων ετησίως και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026. Η Ellis δήλωσε ότι στόχος της Sublime είναι να παρέχει την τεχνολογία της σε μεγαλύτερες εταιρείες τσιμέντου με υπάρχουσες υποδομές και αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες είτε θα κατασκευάσουν νέες μονάδες τσιμέντου με την τεχνολογία είτε θα μετασκευάσουν παλιές.

Ενώ η διαδικασία της Sublime παράγει πολύ λιγότερες εκπομπές, υπάρχουν πολλά εμπόδια που η εταιρεία και άλλες παρόμοιες πρέπει να ξεπεράσουν πριν την επιτυχή εμπορική τους εκμετάλλευση. Ένας σημαντικός περιορισμός είναι το σημαντικό κόστος κεφαλαίου που σχετίζεται με τη μετασκευή εργοστασίων τσιμέντου – συχνά μεγάλων, προσαρμοσμένων επιχειρήσεων – ή την κατασκευή νέων.

Ένα άλλο είναι η ζήτηση, καθώς το τσιμέντο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παραμένει ακριβότερο, κατά μέσο όρο, από το παραδοσιακό τσιμέντο, γεγονός που το καθιστά δύσκολη πώληση για μια κατασκευαστική βιομηχανία που ήδη λειτουργεί με λεπτά περιθώρια κέρδους.

Η επένδυση από τη Holcim και την CRH αυξάνει τη συνολική χρηματοδότηση της Sublime σε πάνω από 165 εκατομμύρια δολάρια από την ίδρυσή της το 2020. Πρόκειται για ένα ακόμη μήνυμα εμπιστοσύνης προς τη νεοσύστατη επιχείρηση, η οποία ήταν ένα από τα έξι έργα που επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της απεξάρτησης του τσιμέντου και του σκυροδέματος από τον άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη