Τα αναπτυσσόμενα έθνη παρακάλεσαν τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου να κάνουν περισσότερα για να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.

Οι ηγέτες των μικρών νησιωτικών κρατών που κινδυνεύουν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας δήλωσαν ότι ήρθε η ώρα για τις χώρες που καίνε τα περισσότερα ορυκτά καύσιμα που κατηγορούνται για την άνοδο της θερμοκρασίας να σταματήσουν να «χειροκροτούν» για το θέμα, και να λάβουν άμεσα δράση.

«Αναρωτιέμαι αν οι χώρες μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ενότητα και το ηθικό σθένος που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε ο υπουργός Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σαμόα, Cedric Schuster, ο οποίος προεδρεύει της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών (AOSIS).

Τα νησιωτικά έθνη της AOSIS έχουν αποκτήσει ισχυρή φωνή στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, ο Schuster κάλεσε τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου στην Ομάδα των 20, οι οποίες μαζί ευθύνονται για περισσότερο από το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Χρειαζόμαστε όλες τις χώρες, αλλά ιδιαίτερα την G20, να πρωτοστατήσουν» όσον αφορά τις μειώσεις των εκπομπών και τη χρηματοδότηση του κλίματος, δήλωσε ο Schuster στους δημοσιογράφους. «Οι ευάλωτοι άνθρωποι του κόσμου μας εξαντλούνται από τα χειροκροτήματα».

Παραδίδοντας παρόμοιο μήνυμα εκ μέρους του διαπραγματευτικού μπλοκ των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, ο υπουργός για το κλίμα και τους φυσικούς πόρους του Μαλάουι, Yusuf Mkungula, δήλωσε: «Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να δείξουν το δρόμο».

Οι εκκλήσεις υπογραμμίζουν τη διευρυνόμενη ανισότητα μεταξύ των εθνών που συμβάλλουν περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και εκείνων που υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις της, καταδεικνύοντας πώς η κλιματική αλλαγή έχει γίνει όχι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα παγκόσμιας δικαιοσύνης.

Διαβάστε ακόμη