Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διέθεσε ένα ποσό ρεκόρ ύψους 42,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση για το κλίμα κατά το οικονομικό έτος 2024, μια αύξηση 10% σε σχέση με τα 38,6 δισεκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους και κοντά στον στόχο της, που είναι το 45% του συνολικού δανεισμού να αφιερώνεται σε έργα σχετικά με το κλίμα, αναφέρει το Reuters. Η αύξηση κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση για το κλίμα κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου δείχνει πρόοδο προς τους στόχους της τράπεζας, αλλά υπολείπεται κατά πολύ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζονται ετησίως για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ajay Banga, έχει αυξήσει τη μόχλευση του ισολογισμού και έχει λάβει άλλα μέτρα κεφαλαιακής επάρκειας για να αποσπάσει επιπλέον 10 έως 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια δανειοδοτική ικανότητα για 10 χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων παγκόσμιων κρίσεων, όπως οι πανδημίες, πέρα από την παραδοσιακή αποστολή της τράπεζας για την καταπολέμηση της φτώχειας και την ανάπτυξη.

Τον Δεκέμβριο, η τράπεζα δεσμεύτηκε να αφιερώσει το 45% του συνολικού δανεισμού της για το οικονομικό έτος 2025, το οποίο ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, για την υποστήριξη της προσαρμογής και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής. Το ποσό της χρηματοδότησης για το κλίμα για το οικονομικό έτος 2025 προέρχεται από όλα τα τμήματα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστηρίζοντας έργα από καταφύγια για κυκλώνες στο Μπαγκλαντές έως νέα συστήματα ταχείας κυκλοφορίας ηλεκτρικών λεωφορείων στο Κάιρο της Αιγύπτου και στο Ντακάρ της Σενεγάλης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το κύριο δανειοδοτικό της σκέλος για χώρες μεσαίου εισοδήματος, και η Διεθνής Ένωση Ανάπτυξης, που εξυπηρετεί τις φτωχότερες χώρες, διέθεσαν μαζί 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα, εκ των οποίων τα 10,3 δισεκατομμύρια υποστήριξαν συγκεκριμένα επενδύσεις στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα. Η Διεθνής Χρηματοδοτική Εταιρεία, ο βραχίονας δανεισμού του ιδιωτικού τομέα, διέθεσε 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για το κλίμα. Ο Οργανισμός Πολυμερών Εγγυήσεων Επενδύσεων, το σκέλος της τράπεζας που παρέχει πολιτικές ασφαλίσεις κινδύνου και πιστωτική ενίσχυση, διέθεσε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για το κλίμα κατά το οικονομικό έτος.

Διαβάστε ακόμη