Η φετινή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) θα διεξαχθεί από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου 2024 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Σκοπός της θα είναι να συζητήσουν οι εκπρόσωποι των κρατών για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης, στο πλαίσιο της ανάγκης επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, αλλά και να συζητήσουν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί από τα κράτη για δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία που θα αφορά πρόβλεψη για κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Ωστόσο, φαίνεται πως τα κράτη που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν επιθυμούν μια ταχεία απομάκρυνση από αυτά, ούτε την επίτευξη μιας σημαντικής συμφωνίας που θα αφορά τη μελλοντική κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Ο λόγος είναι πως τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος των κρατικών εσόδων τους. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), τα ορυκτά καύσιμα αποφέρουν το 90% των εξαγωγικών εσόδων του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας που διοργανώνει τη φετινή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ χρηματοδοτούν περίπου το 60% του προϋπολογισμού του. Αντίστοιχα, η περσινή Διάσκεψη (COP28) έλαβε χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα με επίσης σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, διαπραγματευτές από διάφορες χώρες ασκούν πίεση στο Αζερμπαϊτζάν, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις συζητήσεις για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανάμεσα στους πρωτοστάτες αυτής της προσπάθειας άσκησης πίεσης. Παρ’ όλα αυτά, μια άτυπη συμμαχία κρατών – εξαγωγέων ορυκτών καυσίμων, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Βολιβία και άλλα, ασκούν πιέσεις μέσω lobbying, ώστε να υπονομεύσουν το παραπάνω εγχείρημα. Από την πλευρά της, η προεδρία της COP29 του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως η ηγεσία της «έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία της προόδου στη μείωση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα». Επισήμανε, επίσης, ότι καταβάλλει «κάθε προσπάθεια για να οδηγήσει τα μέρη σε κοινό έδαφος και χωρίς αποκλεισμούς αποτελέσματα».
Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Νοεμβρίου. Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ομιλία της στο 8th Southeast Europe Energy Forum 2024, που διεξήχθη στις 6 Σεπτεμβρίου, δήλωσε πως τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να είναι μέρος της επόμενης περιόδου και θα πρέπει, επομένως, να δούμε πώς η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων μπορεί να μεταμορφωθεί σταδιακά σε κάτι καινούργιο. Όσον αφορά την παρουσία της Ελλάδας στην COP29, η Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε πως η χώρα θα επιδείξει την πρόοδο που έχει κάνει σε σχέση με την ενεργειακή της μετάβαση και ιδιαίτερα πώς κατάφερε να το κάνει αυτό μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Παράλληλα, σημείωσε πως θα επισημάνουμε ως κράτος τον ρόλο μας ως ενεργειακός κόμβος στην περιφέρεια μας. Τέλος, δήλωσε πως η Ελλάδα πιστεύει πολύ στις διεθνείς συμφωνίες και συνεργασίες.
Διαβάστε ακόμη