Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αντί της βενζίνης και άλλων ορυκτών καυσίμων, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά ασυνήθιστες, όπως τα συνθετικά καύσιμα. Ωστόσο, μια ισραηλινή startup έκανε κάτι που μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο θεωρητικά: δημιούργησε το πρώτο αυτοκίνητο που λειτουργεί με νερό, προσφέροντας μια εναλλακτική που μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της βενζίνης. Η ιδέα να τροφοδοτείται ένα αυτοκίνητο με νερό αντί για βενζίνη έχει απασχολήσει εφευρέτες και περιβαλλοντολόγους εδώ και χρόνια. Τι θα γινόταν αν τα αυτοκίνητα μπορούσαν να λειτουργούν με υδρογόνο που εξάγεται από το νερό; Θα προσέφερε καθαρή ενέργεια από μια από τις πιο άφθονες ουσίες στη Γη.

Ενώ τα αυτοκίνητα με νερό ήταν κυρίως θεωρητικά, η ισραηλινή εταιρεία Electriq Global κατάφερε να κάνει την ιδέα πραγματικότητα. Η Electriq ανέπτυξε ένα σύστημα που μετατρέπει το νερό σε καύσιμο για οχήματα, εξάγοντας υδρογόνο από το νερό και το μετατρέποντας σε ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση του αυτοκινήτου. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει ριζικά τη βιομηχανία αυτοκινήτου και να βοηθήσει το περιβάλλον, με το καύσιμο της Electriq να προσφέρει αυτονομία 1.000 χλμ ανά γέμισμα.

Η τεχνολογία λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια ειδική μεμβράνη που διασπά το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο μέσω ηλεκτρόλυσης. Το παραγόμενο υδρογόνο κατευθύνεται σε μια κυψέλη καυσίμου, όπου συνδυάζεται με οξυγόνο για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, που τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα του αυτοκινήτου. Το μόνο υποπροϊόν της διαδικασίας είναι καθαροί υδρατμοί, καθιστώντας τη διαδικασία εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον. Η Electriq έχει ήδη κατασκευάσει και δοκιμάσει πρωτότυπα, όπως ένα Renault Clio το 2018, το οποίο κατάφερε να φτάσει ταχύτητες πάνω από 110 χλμ/ώρα. Το σύστημα χρησιμοποιεί δεξαμενή νερού και καύσιμο υδρογόνου χωρίς να απαιτεί μεγάλες τροποποιήσεις στον κινητήρα. Στόχος της Electriq είναι να αποδείξει ότι τα οχήματα που κινούνται με νερό μπορούν να έχουν απόδοση συγκρίσιμη με τα παραδοσιακά βενζινοκίνητα οχήματα.

Διαβάστε ακόμη