Μια πυκνοκατοικημένη πόλη όπως η Αθήνα που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ήρθε αντιμέτωπη με την συρρίκνωση και παρακμή τόσο των δημόσιων όσο και των πράσινων χώρων της, το επόμενα χρόνια φαίνεται ότι θα αποκτήσει μια νέα εικόνα. Ο κύριος λόγος είναι ότι τελευταίο διάστημα υλοποιείται ένα μπαράζ αστικών αναπλάσεων σε μεγάλες βιομηχανικές και εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, μετατρέποντάς την σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη πόλη.
Σύμφωνα με έρευνες τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες πόλεις επενδύουν στον σχεδιασμό βιώσιμων στρατηγικών προκειμένου να περιορίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Στην Ελλάδα βέβαια σήμερα σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν συνολικά 10 τ.μ. χώρων πρασίνου, ενώ στην Αθήνα αντιστοιχούν μόλις 2-2,5 τ.μ., έχοντας δηλαδή από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο. Μάλιστα, ακόμη και αν όλοι οι ανοιχτοί χώροι (εγκαταλελειμμένοι ή υποχρησιμοποιούμενοι) της πρωτεύουσας μετατρεπόταν σε χώρους πρασίνου, η τιμή αυτή θα αυξανόταν στα 3,84 τ.μ. ανά πολίτη.
Πέραν, όμως, των τετραγωνικών μέτρων πρασίνου που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και τα πάρκα, ή οι λόφοι που υπάρχουν στην Αθήνα, δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι από τους κατοίκους όλων των περιοχών της Αττικής. Το πρόβλημα φαντάζει μεγαλύτερο, αν ληφθούν υπόψιν τα δεδομένα που υπάρχουν για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στο Άμστερνταμ που αντιστοιχούν 50 τ.μ. για κάθε πολίτη.
Παρ’όλα αυτά, γίνονται προσπάθειες ώστε σταδιακά όλο και περισσότεροι ελεύθερες εκτάσεις και πρώην βιομηχανικοί χώροι να αναπλαθούν ώστε να πρασινίσουν βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό προ ημερών ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, ανέφερε το εξής: «Συμβάλλουμε στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με πολυεπίπεδες δράσεις και πρωτοβουλίες. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ελληνικών Δήμων με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που καλύπτει όλους τους τομείς, την ενέργεια, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τις μεταφορές, τη διαχείριση φυσικών πόρων και αποβλήτων. Με όρους βιώσιμης ανάπτυξης δίνουμε έμφαση στην προσαρμογή των πόλεών μας στην κλιματική αλλαγή εξασφαλίζοντας ένα υγιές μέλλον για τις επόμενες γενιές. Η επιτυχία της προσπάθειας για κλιματική ουδετερότητα εξαρτάται από τη συνεργασία και τη δέσμευση όλων των ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των επιχειρήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών».
Προ ολίγων ημερών έγινε γνωστό ότι Η ΧΡΩΠΕΙ, δηλαδή η «Χρωματουργεία Πειραιώς» παρά το ναυάγιο για τη δημιουργία μιας «Πολιτείας Καινοτομίας» σύντομα θα αναπλαθεί και ένας μέρος της θα μετατραπεί σε κοινωνικές κατοικίες που υπολογίζεται να είναι έτοιμο το 2027.
Εξέχουσας σημασίας είναι και το φιλόδοξο project μεικτής χρήσης που θα αναπτύξει η NovalProperty στην Πειραιώς 252 στον Ταύρο, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Μέσα από το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται η ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος σε ένα σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο με βιώσιμο χαρακτήρα, διατηρώντας την παράδοση και στοχεύοντας ευρύτερα και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας, που θα αναζωογονήσει την περιοχή του Ελαιώνα. Ειδικότερα, η σχεδιαζόμενη επένδυση αναμένεται να περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχείων, πολιτιστική, τεχνολογίας – έρευνας και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας GLA η οποία θα ανέλθει στα 56.740 τ.μ. Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθούν πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. αλλά και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 22.620 τ.μ.
Το ακίνητο της NovalProperty από πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής σκοπιάς αποτελεί τμήμα ενός αναδυόμενου «Πολιτιστικού Τετραγώνου» («ArtDistrict»), όπου θα συλλειτουργούν η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με τους νέους χώρους πολιτισμού και το σύνολο των μητροπολιτικής αλλά και τοπικής εμβέλειας χρήσεων του επενδυτικού σχεδίου. Θα αποτελέσει το πρώτο lowcarbon και λειτουργικά απεξαρτημένο από τον άνθρακα κτίριο στην Ελλάδα.
Μία ακόμη μεγάλη ανάπλαση είναι αυτή στο Βοτανικό, όπου θα ανεγερθεί το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου και ένα εμπορικό κέντρο, και ταυτόχρονα την ανάπλαση της περιοχής του υφιστάμενου γηπέδου, που βρίσκεται επί της Λ. Αλεξάνδρας, πλησίον του σταθμού Μετρό των Αμπελοκήπων. Το συνολικό κόστος της Διπλής Ανάπλασης, μαζί με τα έργα για την ανάπτυξη ενός πάρκου πρασίνου στη Λ. Αλεξάνδρας, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Τα κυριότερα οφέλη της Διπλής Ανάπλασης μεγεθύνονται λόγω των έργων στην περιοχή του Βοτανικού. Εκεί η Dimand αξιοποιεί την έκταση των 50 στρεμμάτων όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex). Στο ακίνητο με την ολοκλήρωση της κατασκευής θα δημιουργηθούν χώροι γραφείων, χωρίς να αποκλείεται να συστεγαστεί και ένα πανεπιστημιακό campus, ιδιωτικού εκπαιδευτικού φορέα που έχει ενδιαφέρον να εγκατασταθεί και στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη