Παρά το γεγονός πως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μαζί με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις στα τιμολόγια νερού στο όριο του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα, σήμερα σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως «το νερό δεν ακριβαίνει και δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων». Αργότερα το μεσημέρι, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως η αρμοδιότητα του ελέγχου των τιμολογίων του νερού όλων των παρόχων πάει στη ΡΑΑΕΥ και πως εκείνη θα αποφασίσει για τυχόν αυξήσεις.
«Η μέση τιμή του νερού προφανώς δεν έχει κανέναν λόγο να αυξηθεί, μάλλον έχει λόγο να μειωθεί παρά να αυξηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός σήμερα.
«Γίνεται μια μεταρρύθμιση που βάζει έλεγχο στο πως τιμολογείται το νερό», σχολίασε σήμερα. Ωστόσο, σε χθεσινές δηλώσεις είχε κάνει λόγο για κοινή υπουργική απόφαση που είναι προς υπογραφή και περιλαμβάνει αναθεώρηση του πλαισίου για την κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος που έχει προβλέψει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων. Ο υπουργός χθες απέφυγε να αναφερθεί στον χρόνο που οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού επισημαίνοντας ότι στο εξής οι πάροχοι νερού -μεταξύ άλλων και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ -θα προτείνουν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων τα νέα τιμολόγια και εκείνη με τη σειρά της θα αποφασίζει ή θα απορρίπτει με βάση σαφείς, διαφανείς και ενιαίους κανόνες.
Αργότερα το μεσημέρι, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως η αρμοδιότητα του ελέγχου των τιμολογίων του νερού όλων των παρόχων πάει στη ΡΑΑΕΥ. Εκείνη θα αποφασίσει για αυξήσεις ή οτιδήποτε άλλο γιατί πλέον θα ελέγχει μια βασική πτυχή του νερού που είναι η πλήρης ανάκτηση του εύλογου κόστους.
Υπάρχει προς υπογραφή μια κοινή υπουργική απόφαση κοστολόγησης τιμολόγηση του νερού. Η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση πέρα από τις ΚΥΑ που βγάζουμε που είναι οι κανόνες, είπε ο υπουργός.
Η πλήρης ανάκτηση κόστους γίνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άρα εκεί δεν υπάρχει δομικό πρόβλημα τιμολόγησης. Αν η ΕΥΔΑΠ ή η ΕΥΑΘ στο μέλλον δουν ένα στοιχείο κόστους να ανεβαίνει μπορεί να έρθουν αυξήσεις, συνέχισε.
Οι αυξήσεις , αν υπάρξουν, δεν θα είναι άμεσες, τόνισε.
Όπως αναφέρθηκε τα τιμολόγια θα έχουν κλιμακωτή χρέωση, θα είναι σε συνάρτηση με την κατανάλωση και διαφορετικά ανά περιοχή ενώ θα υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά, πολύτεκνες ή τρίτεκνες οικογένειες.
Σχετικά με τη διαθεσιμότητα του νερού, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν έχει πρόβλημα διαθεσιμότητας, ωστόσο έχει άλλα θέματα όπως το αν έχουν τα δίκτυα μεγάλες απώλειες, ποιο είναι το κόστος άντλησης κλπ.
Όσον αφορά τις ενοποιήσεις, είπε πως σήμερα έχουμε περίπου 300 παρόχους νερού, που πλέον θα υπάρξει έλεγχος στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν το νερό. «Έρχεται το κράτος και βάζει φέτος 250 εκατ. για να γίνουν οι ΔΕΥΑ οικονομικά βιώσιμες συνεπώς εκεί που είχαν τεράστια χρέη ξαφνικά θα βρεθούν σε καλύτερη βιωσιμότητα. Ενοποιούμε για να γίνουν καλύτερες στη διαχείριση νερού στην στερεά Ελλάδα. Βάζουμε την ΕΥΔΑΠ στα νησιά ως ΕΥΔΑΠ νήσων για να βοηθήσει όπου έχουμε θέματα λειψυδρίας Δεν θα κλείσουν υπηρεσίες, θα ενοποιηθούν, παραμένοντας εκεί οι άνθρωποι που δουλεύουν».
«Κατανάλωση με μέτρο»
Ο υπουργός πρόετρεψε επίσης τους πολίτες να καταναλώνουν με μέτρο. Θα προχωρήσουμε στα αναγκαία έργα θα κάνουμε κι ένα στρατηγικό έργο για να συνδεθούμε με τα νερά της Πίνδου, λίμνη Κρεμαστών γιατί είναι πολύ ποιοτικό και χαμηλού κόστους νερό, είπε.
Οι σημερινές τιμές της ενέργειας θα πέσουν συνεπώς το βασικό κόστος που έχουμε για πολλούς παρόχους θα μειωθεί όποτε θα είναι δουλειά της ρυθμιστικής αρχής υδάτων, έπειτα να δει τα κόστη, συνέχισε ο υπουργός.
Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα.
Τιμολόγια Ρεύματος
Τα τιμολόγια παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού καθώς περνάμε στην επόμενη φάση θα επανέρχονται σε πολύ καλύτερες τιμές, σύμφωνα με τον υπουργό.
«Έχουμε παρατηρήσει ένα ενδημικό φαινόμενο όποτε η ΝΑ Ευρώπη γίνεται ενεργειακό νησί λόγω της Ουκρανίας, -5 χιλιάδες τη μεγαβατώρα πλήρωσε η Ουκρανία το ηλεκτρικό ρεύμα- αυτή η ανωμαλία μάς σπρώχνει για κάποιες μέρες τις τιμές προς τα πάνω. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να επανέλθει σε περιόδους υψηλής ζήτησης άρα πρέπει να το λύσουμε μόνιμα», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη