Οι δασικές πυρκαγιές πάντα επηρέαζαν την Ελλάδα, αλλά τώρα έχουν γίνει βασικό στοιχείο του καλοκαιριού σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg. Ενώ οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για την αποτροπή τους, η Ελλάδα δείχνει επίσης πώς η περιοχή μαθαίνει να ζει με αυτές. Η χώρα βιώνει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών των τελευταίων δύο δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας περίπου 4.000 από αυτές από την 1η Μαΐου. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό για την ίδια περίοδο πέρυσι. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ χαμηλότερος, με μόνο ένα θύμα μέχρι στιγμής. Το 2023, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων δύο πιλότων που σκοτώθηκαν μετά τη συντριβή του αεροπλάνου τους στο νησί της Εύβοιας μετά από πτώση νερού.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Κυριακή 11 Αυγούστου, ξέσπασε στις 3 μ.μ. κοντά στην πόλη του Βαρνάβα, 35 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Διήρκεσε 40 ώρες και κατέκλυσε περισσότερα από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (39 τετραγωνικά μίλια), περίπου διπλάσια από το μέγεθος του Μανχάταν. Στη χειρότερη στιγμή τους, οι φλόγες σχημάτισαν ένα μέτωπο 20 χιλιομέτρων που ανάγκασε τουλάχιστον 1.600 ανθρώπους να απομακρυνθούν. Η αστυνομία διέσωσε 280 παγιδευμένους ανθρώπους. Μια γυναίκα σκοτώθηκε σε προάστιο της Αθήνας. Λόγω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ένα ελικόπτερο έριχνε νερό στη φωτιά μέσα σε 5 λεπτά από την έναρξή της. Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα ήταν εκεί μέσα σε 7 λεπτά, σύμφωνα με τις αρχές. Τελικά, αναπτύχθηκαν περισσότεροι από 700 πυροσβέστες, δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα και περίπου 200 οχήματα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα αύξησε τον αριθμό των αεροσκαφών και ελικοπτέρων για την πυρόσβεση σε 89 από 61. Το σύστημα μηνυμάτων 112 εισήχθη τους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019. Οι ειδοποιήσεις στα κινητά τηλέφωνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυμαίνονται από συμβουλές για επαγρύπνηση έως εντολές άμεσης εκκένωσης, οι οποίες αποστέλλονται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αύγουστο έργα ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με ορισμένες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία των δασών και τη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς. Αυτό έρχεται μετά από ένα πακέτο προμηθειών ύψους 2,1 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο και περιελάμβανε αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη για εναέρια παρακολούθηση και άλλα συστήματα ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιών. «Δεν περιμένουμε η λύση να προκύψει από το πουθενά», δήλωσε ο Μητσοτάκης στις 14 Αυγούστου, ενώ επισκέφθηκε πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών σε βάση κοντά στην Αθήνα. «Πρέπει να γίνει πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της πρόληψης. Νομίζω ότι έχουμε θέσει κάποια σημαντικά πρώτα θεμέλια προς αυτή την κατεύθυνση».

Το σημείο καμπής για την Ελλάδα ήρθε το 2018. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο Μάτι, ανατολικά της Αθήνας, όταν τυλίχθηκαν στις φλόγες. Η κυβέρνηση επικρίθηκε για την αντίδρασή της, με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Όταν η νέα ηγεσία ανέλαβε την εξουσία, η προσοχή στράφηκε στον τρόπο καλύτερης χρήσης της τεχνολογίας για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και στη βελτίωση του συντονισμού εντός των αρχών, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας. Η τραγωδία «άλλαξε ριζικά τον τρόπο σκέψης μας στην πολιτική προστασία», δήλωσε ο Κικίλιας, το υπουργείο του οποίου ιδρύθηκε το 2021, στην ελληνική τηλεόραση στις 26 Αυγούστου. «Έπρεπε να οργανώσουμε, να μεταρρυθμίσουμε και να συνεχίσουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια».

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης αυστηροποιήσει τους νόμους για τους εμπρησμούς. Υπήρξε μεγάλος αριθμός συλλήψεων φέτος, με αρκετούς από τους υπεύθυνους για τις πυρκαγιές να προφυλακίζονται ως αποτέλεσμα των αλλαγών στον νέο ποινικό κώδικα, δήλωσε ο Κικίλιας αυτή την εβδομάδα. Τα γεγονότα του περασμένου έτους επανέφεραν τις ελληνικές πυρκαγιές στο διεθνές προσκήνιο. Μία κοντά στην Αλεξανδρούπολη στη βορειοανατολική Ελλάδα έγινε η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χιλιάδες τουρίστες και ντόπιοι απομακρύνθηκαν από τη στεριά και τη θάλασσα σε νησιά όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα. Φέτος, η Ελλάδα είδε μια πολύ καλύτερη εικόνα παρά τις περισσότερες πυρκαγιές. Εν μέρει αυτό οφείλεται σε μια αλλαγή του νόμου που καθιστά υποχρεωτικό για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες γης να καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους από την εύφλεκτη ξηρή βλάστηση. Οι ιδιοκτήτες έπρεπε να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις στις αρχές. Από τα ακίνητα που υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιά στην πυρκαγιά της Αττικής που ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου, οκτώ στα δέκα από αυτά δεν είχαν καθαριστεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Η Παναγιώτα Μπιτούνη, η οποία διατηρεί φαρμακείο στην Αθήνα, αντιλαμβάνεται περισσότερο από τον καθένα τα οφέλη της νέας τεχνολογίας. Τον περασμένο Ιούλιο, μια πυρκαγιά που ξεκίνησε από το χωριό Κουβαράς της Ανατολικής Αττικής έφτασε στο παραθαλάσσιο χωριό Σαρωνίδα, όπου η Μπιτούνη ζει 18 χιλιόμετρα οδικώς μακριά. Οι σπίθες από τη φλεγόμενη βλάστηση στο κτήμα μιας γειτόνισσας έβαλαν γρήγορα φωτιά σε ένα ξύλινο κατάστρωμα στον κήπο της. Αυτό στη συνέχεια έκαψε δέντρα και φυτά πριν η ζέστη κάψει τα παντζούρια του σπιτιού και σπάσει τα παράθυρα, επιτρέποντας στις φλόγες στο εσωτερικό να καταναλώσουν το ισόγειο με τον καπνό να μαυρίζει τον επάνω όροφο. «Αν τα drones ήταν σε χρήση πέρυσι, η φωτιά στον Κουβαρά θα είχε εντοπιστεί στην πηγή και θα είχε σβήσει γρήγορα», δήλωσε η Μπιτούνη, η οποία αναγκάστηκε να ζήσει με τον γιο της για τέσσερις μήνες, ενώ το σπίτι της επισκευάστηκε με το ποσό των 112.000 ευρώ. «Αυτό ακριβώς συνέβη φέτος στη Σαρωνίδα και αλλού. Οι πυρκαγιές τίθενται υπό έλεγχο γρήγορα πριν εξαπλωθούν αφού εντοπιστούν από ένα drone». Η Μπιτούνη και άλλοι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει μια ομάδα Viber για να βοηθήσουν στην επικοινωνία σχετικά με τυχόν ξεσπάσματα πυρκαγιάς, καθώς και για την αναφορά σπασμένων σωλήνων νερού, εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, ακαθάριστων ιδιοκτησιών ή οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες που πλέον συνηθίζουν να κινούνται κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου (104 Φαρενάιτ). Ο δήμαρχος έχει επίσης ενταχθεί στην ομάδα και αντιδρά γρήγορα σε τυχόν προβλήματα, είπε.

Αλλά η κλιματική αλλαγή δεν ευθύνεται αποκλειστικά για τις πυρκαγιές. Οι καταδικασθέντες εμπρηστές μπορούν να οδηγηθούν σε φυλάκιση έως και 20 ετών, ενώ η πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια μπορεί πλέον να οδηγήσει σε ποινή φυλάκισης. Τα πρόστιμα έχουν επίσης αυξηθεί. Ωστόσο, η πρόθεση είναι δύσκολο να αποδειχθεί και οι άνθρωποι σπάνια στέλνονται στη φυλακή. Ένας άνδρας, για παράδειγμα, κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε τέσσερις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική στις 11 Αυγούστου, την ημέρα της επιδημίας που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα στα προάστια της Αθήνας λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το άτομο πιστεύεται ότι έβαλε σκόπιμα τις φωτιές σε δασική περιοχή. Το κλειδί για την Ελλάδα είναι να μην εφησυχάσει τώρα που διαθέτει εξοπλισμό και διαδικασίες για την παρακολούθηση των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Μάνο Φουρλή, θαμώνα της περιοχής του Βαρνάβα. Εάν οι άνθρωποι λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, μπορεί να σταματήσουν να τους δίνουν μεγάλη προσοχή, είπε. «Φαίνεται ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε σε περισσότερες εστίες πυρκαγιάς κατά τη διάρκεια μιας μεγαλύτερης περιόδου», είπε. «Αλλά αυτό δείχνει τη σημασία της εστίασης στα προληπτικά μέτρα».

Διαβάστε ακόμη