Σειρά ενεργειακών προγραμμάτων αναβάθμισης και εξοικονόμησης ετοιμάζεται να «τρέξει» το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων βρίσκεται ιδιαίτερα υψηλά στην πολιτική ατζέντα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως τα κτίρια στην ΕΕ ευθύνονται για το 40% της κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η πραγματικότητα είναι που οδήγησε στην ανάγκη αναπροσαρμογής των μέτρων γύρω από την ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις. Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του ΥΠΕΝ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ένα από τα βασικά προγράμματα που θα υλοποιηθεί άμεσα είναι το «Εξοικονομώ 2024».

Η ενεργειακή αποδοτικότητα χτυπά στην καρδιά της ενεργειακής μετάβασης. Στόχος των προγραμμάτων εξοικονόμησης όπως είπε η υφυπουργός Ενέργειας είναι η μείωση ενεργειακού κόστους και η καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών αναγκών. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υπουργός του ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η εξοικονόμηση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε σχέση με την «πράσινη» μετάβαση, ενώ στην υλοποίηση των προγραμμάτων πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

  • Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά

Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» σχεδιάζεται για την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 125 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 80 εκατομμύρια θα διατεθούν για ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα.

Το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται σε μια κρίσιμη ανάγκη, καθώς τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ωφελούν περισσότερο τους ευάλωτους πολίτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη έκθεση στο ενεργειακό κόστος. Πρόκειται για νοικοκυριά που δεν χρησιμοποιούν θέρμανση ή κλιματισμό λόγω των υψηλών λογαριασμών και ζουν σε παλαιά σπίτια με ανεπαρκή μόνωση και παλιά κουφώματα. Το ποσοστό επιδότησης φτάνει το 95%, ενώ για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας αυξάνεται στο 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό παρέμβασης έως 25.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ορόσημο, καθώς συνδυάζει αποτελεσματικά την ενεργειακή και κοινωνική πολιτική. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 95% και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 100%, με μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων θα είναι έως 25.000€.

  • Εξοικονομώ για όλα τα νοικοκυριά στην Θεσσαλία

Επίσης, ετοιμάζεται όπως δήλωσε η κ Σδούκου και Εξοικονομώ για το σύνολο των νοικοκυριών της Επικράτειας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν εισοδηματικά κριτήρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι όπως είπε η υφυπουργός περίπου 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια θα αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%, με μέγιστο προϋπολογισμό τις 25.000.

  • Έρχεται το πρόγραμμα Αναβάθμισης Σχολικών Κτιρίων

Για πρώτη φορά μπαίνουν στο κάδρο οι σχολικές εγκαταστάσεις, αφού δημιουργείται ένα πρόγραμμα που αφορά την Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών . Αφορά το σύνολο των δημόσιων σχολικών κτιρίων και των νηπιαγωγείων (ως ένα πρόγραμμα ) και των παιδικών σταθμών (ως δεύτερο διακριτό πρόγραμμα) της Επικράτειας.

Η σειρά επιλεξιμότητας θα καθοριστεί από τις βαθμοημέρες, άρα η έμφαση δίνεται στις περιοχές και στα σχολεία εκείνα που χρειάζονται την παρέμβαση περισσότερο. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 40 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν το πρόγραμμα για τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία και τα 10 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών σημείωσε ο υφυπουργός.

Απαραίτητη προϋπόθεση διευκρίνισε η κ. Σδούκου οτι θα είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και να μην έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά έως τώρα. Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν δαπάνες θερμομόνωσης, κουφωμάτων και εγκατάστασης αντλίας θερμότητας.

  • Εξοικονομώ και στον τουρισμό

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές ,όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία όπως διευκρίνισε η υφυπουργός. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων το 1 εκατ. αφορά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα.

  • Αλλάζω θερμοσίφωνα

Την εξίσωση των ενεργειακών προγραμμάτων δεν θα μπορούσε να μην συμπληρώσει το πρόγραμμα Αλλάζω Θερμοσίφωνα, το οποίο γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση στον πρώτο του κύκλο. Το νέο πρόγραμμα θα αφορά όλα τα νοικοκυριά της Επικράτειας και θα δοθεί προτεραιότητα στα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου του προγράμματος, τα οποία θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και θα τους δοθεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή αίτησης. Εφόσον ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρι εξάντλησής του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 170 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα αφορά την ανακύκλωση παλαιών ενεργοβόρων θερμοσιφώνων και την αντικατάσταση τους με ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά ως και 50% για ανώτερα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.

  • Πρόγραμμα για Αντικατάσταση Συστημάτων Θέρμανσης με Αντλίες Θερμότητας για Νοικοκυριά

Βασική προϋπόθεση στον εν λόγω πρόγραμμα θα είναι η ανακύκλωση του παλιού συστήματος θέρμανσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και θα επιδοτείται το 50% για την αγορά της αντλίας θερμότητας (ποσό αγοράς έως 5.000 ευρώ) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως 500€).

Η Αλεξάνδρα Σδούκου στο πλαίσιο της παρουσίασης έκανε έναν απολογισμό των προγραμμάτων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τα «Εξοικονομώ» που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη 5ετία, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, αναβαθμίστηκαν ενεργειακά 146.000 κατοικίες. Με τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, οι δικαιούχοι μείωσαν κατά 120 εκατ. ευρώ ετησίως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας παράλληλα την αξία των ακινήτων τους.

«Έχουμε συνηθίσει, όταν μιλάμε για την ενεργειακή μετάβαση, να αναφερόμαστε σε νούμερα και αριθμούς. Ωστόσο, τα νούμερα δεν όλη την αλήθεια. Γιατί πίσω από τα νούμερα είναι άνθρωποι. Είναι νοικοκυριά και επιχειρήσεις. είναι εργαζόμενοι, είναι και άνεργοι. είναι φοιτητές, είναι αγρότες, είναι επιστήμονες, είναι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Αντίστοιχα, όταν μιλάμε για αιτήσεις κατοικιών που υπήχθησαν και χρηματοδοτήθηκαν, μιλάμε για σπίτια, για νοικοκυριά. Σπίτια που αναβαθμίστηκαν, έγιναν πιο ζεστά και πιο φιλόξενα για τους ανθρώπους και τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτά», υπογράμμισε η υφυπουργός.

Διαβάστε ακόμη