Στην τελική βρίσκεται η η δημιουργία του καταδυτικού πάρκου στη θέση «Ομπρός Γιαλός» Δ.Ε. Βάμου Δήμου Αποκορώνου στην Κρήτη. Ειδικότερα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση (ΑΔΑ: Ψ7Ζ54653ΠΩ-277) που εγκρίνει την πόντιση τριάντα επτά (37) τεχνητών υφάλων και επτά (7) μονάδων καταδυτικών διαδρομών στο καταδυτικό πάρκο «Ομπρός Γιαλός», στον Δήμο Αποκορώνου. Η απόφαση, που υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη του πρώτου καταδυτικού πάρκου στην Ελλάδα, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την τόνωση του καταδυτικού τουρισμού στο νησί.

Οι τεχνητοί ύφαλοι, οι οποίοι φυλάσσονται από τον Μάρτιο στο λιμάνι της Σούδας αναμένοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις, θα τοποθετηθούν με σκοπό την ενίσχυση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και τη λειτουργική υποστήριξη του καταδυτικού πάρκου. Μετά από αυτούς, θα ακολουθήσει η πόντιση δύο παροπλισμένων πολεμικών πλοίων, δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού.

Για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και την ασφάλεια των δυτών, προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος υποθαλάσσιας παρακολούθησης, ενώ έχουν ήδη αποφασιστεί έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας και ανάπλασης της περιοχής.

Η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη διαθέσει 484.000 ευρώ για το έργο. Ο Δήμαρχος Αποκορώνου σημείωσε ότι ξεπεράστηκαν γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση προβλημάτων που είχαν προκύψει με την προηγούμενη ΚΥΑ. Με ικανοποίηση, τόνισε ότι το πρώτο καταδυτικό πάρκο της Ελλάδας θα προωθήσει τον εναλλακτικό τουρισμό και θα ενισχύσει τον πολλά υποσχόμενο καταδυτικό τουρισμό της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη