Η Morgan Stanley δεν έχει πλέον ρητό στόχο χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά, καθώς η τράπεζα της Wall Street βάζει σιωπηλά στο ράφι έναν προηγούμενο στόχο, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg.

Στην τελευταία της έκθεση ESG, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η Morgan Stanley παραλείπει μια προηγούμενη δέσμευση να διευκολύνει την πρόληψη, την απομάκρυνση ή τη μείωση 50 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πλαστικών αποβλήτων από το περιβάλλον έως το 2030. Μια ιστοσελίδα με λεπτομέρειες που κάποτε περιέγραφε τη δέσμευση της εταιρείας για τα πλαστικά τώρα έχει κατέβει, και δεν υπάρχει πρόσβαση.

Εκπρόσωπος της Morgan Stanley δήλωσε ότι τα πλαστικά απόβλητα «παραμένουν στο επίκεντρο της βιωσιμότητας». Η αλλαγή της εταιρείας στην αναφορά για τα πλαστικά συνδέεται με προκλήσεις με «την ποιότητα των δεδομένων που απαιτούνται για την τήρηση των προτύπων δημοσιοποίησής μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Morgan Stanley «δεν θα παρακολουθεί πλέον τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τα πλαστικά απόβλητα ως αυτόνομο στόχο», δήλωσε η τράπεζα. «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με πελάτες και συνεργάτες για τη χρηματοδότηση λύσεων σε όλη την αλυσίδα αξίας των πλαστικών ως μέρος της δέσμευσής μας να κινητοποιήσουμε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε βιώσιμη χρηματοδότηση μέχρι το 2030».

Ο στόχος της τράπεζας που είχε δημοσιευθεί στο παρελθόν για τα πλαστικά χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2019 και συνοδευόταν τότε από διαφημίσεις που εκτοξεύονταν σε οθόνες στα κεντρικά γραφεία της Times Square. Έκτοτε, η Wall Street έχει μετριάσει τον ενθουσιασμό της προς τις στρατηγικές περιβαλλοντικής, κοινωνικής και διακυβέρνησης, με φόντο τα υψηλότερα επιτόκια, τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την έντονη πολιτική συζήτηση στις ΗΠΑ.

Μέχρι το τέλος του 2022, η πολιτική της Morgan Stanley για τα πλαστικά είχε υποστηρίξει την πρόληψη, απομάκρυνση ή μείωση σχεδόν 14 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πλαστικών αποβλήτων από το να εισέλθουν στο περιβάλλον και στις χωματερές, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε πέρυσι.

Η πλαστική ρύπανση έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια «επιδημία» με τα πλαστικά απόβλητα να είναι διπλάσια από ό,τι πριν από δύο δεκαετίες και μόνο ένα μικρό μέρος τους να ανακυκλώνεται, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν σε λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς κάθε χρόνο, αριθμός που πρόκειται να τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2040, εκτιμά το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Επί του παρόντος καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά μέχρι το τέλος του 2024. Ορισμένες δικαιοδοσίες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ήδη θεσπίσει νομοθεσία για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών και την επιβολή της ανακύκλωσης.

Διαβάστε ακόμη