Παρατείνεται έως την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου η σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (ΕΚΠ) στις Περιφέρειες για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Απόλλων» όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η απόφαση έχει ως κύριο σκοπό να δοθεί περισσότερος χρόνος στις Περιφέρειες για τη σύσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών. Οι ΕΚΠ αποτελούν ένα θεσμικό εργαλείο που επιτρέπει στους πολίτες και στους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν συλλογικά σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η σύσταση αυτών των κοινοτήτων είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα «Απόλλων», ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις τοπικές κοινωνίες.

Η αρχική προθεσμία για τη σύσταση των ΕΚΠ είχε οριστεί στο πλαίσιο της παρ. 6 του άρθρου 14Δ του ν. 3468/2006, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 103 του ν. 5106/2024. Η νέα απόφαση παρατείνει αυτή την προθεσμία έως την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι Περιφέρειες έχουν περισσότερο χρόνο να οργανώσουν και να συστήσουν τις ενεργειακές τους κοινότητες, διαφορετικά θα αποκλειστούν από το Πρόγραμμα «Απόλλων».

Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών κοινοτήτων στην ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει οι Περιφέρειες στη σύσταση των ΕΚΠ και τους παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Σε περίπτωση που κάποια Περιφέρεια δεν κατορθώσει να συστήσει την ΕΚΠ εντός της νέας προθεσμίας, θα αποκλειστεί από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Απόλλων», στερώντας από τους πολίτες της τα οφέλη που αυτό προσφέρει.

Αυτή η παράταση, επομένως, είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι όλες οι Περιφέρειες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το Πρόγραμμα «Απόλλων».

Διαβάστε ακόμη