Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης κτιρίων κατοικίας την περίοδο 2025-2030 θα ανέλθει σε 68.000 ανακαινίσεις. Αντίστοιχα, την περίοδο 2031-2040 ο ετήσιος ρυθμός ανακαίνισης θα μειωθεί σε 64.000 ανακαινίσεις, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται να επιτευχθεί την περίοδο 2041-2050 στις 83.000 με σκοπό την απανθρακοποίηση του οικιακού τομέα. Επομένως, η υλοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι ένα από τα πολλά στοιχήματα της ενεργειακής πολιτικής στη χώρα μας την επόμενη περίοδο.

«Είναι λάθος να επενδύουμε μόνο στην κατανάλωση. Τα net profits για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία από προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας είναι εξαιρετικά, καθώς πετυχαίνεις και μείωση καυσίμων και ανθρακικού αποτυπώματος», τονίζει στο energygame.gr ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής και συνιδρυτής του Green Tank, επισημαίνοντας πως εκεί θα πρέπει να στραφεί η ελληνική κυβέρνηση. «Είναι λάθος να μην πάρεις πολλές πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, διότι είναι winwin», προσθέτει. Αναφέρει ακόμα πως τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα, ειδικά για τους ευάλωτους πολίτες όταν θα έρθει η οδηγία για το ETC2, που σχετίζεται με την εξέλιξη του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το Green Tank και η εταιρεία συμβούλων Facets δημοσιοποίησαν μια ανάλυση με τίτλο: «Στρατηγικές για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στα ελληνικά νοικοκυριά». Μεταξύ των συμπερασμάτων στα οποία καταλήγει η ανάλυση είναι πως θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική αντικατάσταση των συστημάτων θέρμανσης που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα με αντλίες θερμότητας. «Τα αποτελέσματα της παρούσας ανάλυσης κατέδειξαν με σαφήνεια την προστιθέμενη αξία που προσφέρει η εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε συνδυασμό με τις εργασίες ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μέγεθος των αντλιών θερμότητας προσαρμόζεται ώστε να ανταποκρίνονται στις μειωμένες ενεργειακές ανάγκες των ανακαινισμένων δομών», αναφέρει.

Διαβάστε ακόμη