Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας, αφού ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού έχει στερέψει. Τη λύση θέλει να δώσει ένας Αρμένιος ποδοσφαιριστής. Ο λόγος γίνεται για τον «μάγο» του Γιερεβάν, (πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας) και άσο της Ίντερ, Χένρικ Μικιταριάν, ο οποίος, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του ertsports.gr, ετοιμάζεται να επενδύσει σε μονάδα παραγωγής νερού ύδρευσης μέσω αφαλάτωσης στο λεγόμενο και νησί της Αριάδνης.

Η Νάξος είναι από τα πιο ξηρά Κυκλαδονήσια, αλλά αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Ωστόσο, η αυξημένη τουριστική κίνηση επιδεινώνει το ζήτημα της λειψυδρίας, προκαλώντας ανησυχία στην τοπική κοινότητα του νησιού. Όπως είχδε αναφέρει ρεπορτάζ του euronews.gr νησιά όπως η Νάξος έχουν πιο πολύπλοκες ανάγκες καθώς το νερό είναι απαραίτητο στην κτηνοτροφία και τη γεωργία. Σημειώνεται πως η λειψυδρία αποτελεί άμεση απειλή και απαιτεί ολοκληρωμένη διαχείριση, με την Νάξο να αναζητά «εναλλακτικές οδούς».

Ο 35χρονος ποδοσφαιριστής, μετά τον αγώνα της περασμένης Παρασκευής της ομάδας του, έφτασε  αεροπορικώς στην Νάξο προκειμένου να δει από κοντά όλα όσα σχεδιάζει. Φυσικά, σε αυτή την δαπανηρή επένδυση θα έχει και…. συμπαίκτη από την Ελλάδα προκειμένου να ξεπεραστούν ακόμα πιο γρήγορα τυχόν γραφειοκρατικά προβλήματα και παράλληλα να τον βοηθήσει σε κατασκευαστικά ζητήματα.

Σημειώνεται πως το πρόβλημα εμφανίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς λίμνες, ποτάμια και φράγματα έχουν αρχίσει να στεγνώνουν.

Τις επόμενες ημέρες η Βουλή θα ενημερωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ζήτημα της λειψυδρίας και τα έργα που εξελίσσονται για την αντιμετώπιση των πιέσεων στο υδατικό κεφάλαιο και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας και της ξηρασίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί βουλευτές έθεσαν το ζήτημα κυβερνητικής αδράνειας και έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού.

«Η λειψυδρία αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαθέσει 90 εκατομμύρια ευρώ για έργα ύδρευσης που θα γίνουν άμεσα ενώ και η ΕΥΔΑΠ έχει εκπονήσει σχέδιο που θα υλοποιηθεί. Σύντομα εξάλλου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα για ταμιευτήρες στα νησιά, που θα χρησιμοποιούνται για άρδευση και ύδρευση», είπε η κυρία Σδούκου. H υφυπουργός ανέφερε ότι εδώ και πολλά χρόνια θα έπρεπε να υπάρχουν ταμιευτήρες στα νησιά. Σήμερα όμως η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει συγκεκριμένο κονδύλιο από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών, ώστε να υλοποιηθούν γρήγορα ταμιευτήρες που θα χρησιμοποιούνται για άρδευση και ύδρευση. «Εμείς δεν θυμηθήκαμε τώρα τη λειψυδρία. Προωθούνται δράσεις που ωριμάζουν εδώ και μήνες. Το νερό είναι μόνιμα στα ραντάρ μας και το υπουργείο προωθεί αρκετά έργα», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Λίγες ημέρες προτού η Βουλή διακόψει τις εργασίες της για το καλοκαίρι, τα μέλη της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων ενημερώθηκαν για την προετοιμασία της ΕΥΔΑΠ και τα μοντέλα που βρίσκονται στο τραπέζι της, με δεδομένο ότι την τελευταία διετία οι βροχοπτώσεις στην Αττική ήταν λίγες.

Διαβάστε ακόμη