Είναι πλέον γεγονός: τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού. Αυτά τα μικρά πλαστικά σωματίδια – συχνά μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας – έχουν βρεθεί στα τρόφιμα που τρώμε, στα υγρά που πίνουμε και σε όλο το ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του αίματος και του μητρικού γάλατος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τις ακριβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα μικροπλαστικά (και η μικρότερη παραλλαγή τους, τα νανοπλαστικά) αποτελούν τεράστια απειλή. Τα ίδια τα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, όπως και οι χημικές ουσίες που περιέχουν. Μια πρόσφατη μελέτη συνέδεσε τα πλαστικά στην πλάκα των αιμοφόρων αγγείων με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε πλαστικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, νόσου του Πάρκινσον και ανδρικής στειρότητας.

Η πανταχού παρούσα παρουσία του πλαστικού σημαίνει ότι η πλήρης αποφυγή του είναι αδύνατη. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε την παρουσία του.

Χρησιμοποιήστε λιγότερο πλαστικό

Κάποια έκθεση στα μικροπλαστικά προέρχεται από το περιβάλλον: Τα σωματίδια που μεταφέρονται με τον αέρα εισέρχονται στον οργανισμό όταν αναπνέουμε, για παράδειγμα, ενώ τα πλαστικά σε υδάτινες μάζες συσσωρεύονται στα θαλασσινά. Αλλά άλλες πηγές βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι. Το πιο εύκολο και αυτονόητο tip για τον περιορισμό της έκθεσης είναι να μειώσετε την ποσότητα του πλαστικού που χρησιμοποιείτε.

Απλά βήματα, όπως η μετάβαση από το εμφιαλωμένο στο νερό της βρύσης, κάνουν τη διαφορά. Ένα μπουκάλι νερού ενός λίτρου περιέχει κατά μέσο όρο 240.000 πλαστικά θραύσματα, σύμφωνα με μια μελέτη. Παλαιότερη έρευνα εκτιμούσε ότι ένας μέσος Αμερικανός που πίνει νερό βρύσης αντί για εμφιαλωμένο νερό θα κατανάλωνε δραματικά λιγότερα πλαστικά σωματίδια.

Κρατήστε τα πλαστικά μακριά από την κουζίνα

Ωστόσο δεν είναι μόνο το εμφιαλωμένο νερό, που εμπεριέχει μικροπλαστικά. Τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, οι σανίδες κοπής και πολλά άλλα είδη κουζίνας είναι συχνά κατασκευασμένα από πλαστικό ή περιλαμβάνουν πλαστικό. Ακόμη και οι σακούλες τσαγιού μπορεί να είναι κατασκευασμένες από υλικά που περιέχουν πλαστικό, λέει ο Mark Wiesner, καθηγητής πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος μελετά τον τρόπο διάσπασης των πλαστικών.

Ευτυχώς, πολλά από αυτά τα ίδια αντικείμενα κουζίνας διατίθενται και σε γυαλί ή ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ οι ξύλινες σανίδες κοπής μπορούν να αντικαταστήσουν τις πλαστικές. Η αλλαγή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έκθεση στη θερμότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη διάσπαση των πλαστικών.

«Απολύτως, απολύτως μην βάζετε φαγητό σε πλαστικό φούρνο μικροκυμάτων», λέει η Gillian Goddard, ενδοκρινολόγος στη Νέα Υόρκη που γράφει για το Parentdata. Το σκληρό γυαλί, όπως το Pyrex, είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το ζέσταμα του φαγητού.

Όταν χρησιμοποιείτε πλαστικά αντικείμενα, η Goddard συνιστά να τα πλένετε με το χέρι -η θερμότητα και η τριβή από το πλυντήριο πιάτων μπορεί να εξαπλώσει τα σωματίδια σε άλλα πιάτα- και να τα πετάτε ή να τα επαναχρησιμοποιείτε μόλις γρατζουνιστούν. Συμβουλεύει επίσης να μην επαναχρησιμοποιείτε ποτέ πλαστικά μιας χρήσης, όπως σακούλες και δοχεία για φαγητό, για την αποθήκευση τροφίμων.

Επιλέξτε ρούχα από φυσικές ίνες

Τα υφάσματα από συνθετικές ίνες αποτελούν συχνή και συχνά ξεχασμένη πηγή έκθεσης σε μικροπλαστικά, ιδίως όταν πλένονται ή στεγνώνουν. Οι εναλλακτικές λύσεις χωρίς πλαστικά περιλαμβάνουν φυσικές ίνες όπως το μαλλί, το βαμβάκι και το λινό.

Όταν το πλύσιμο συνθετικών υφασμάτων είναι αναπόφευκτο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τη βλάβη στο περιβάλλον, όπως το πλύσιμο πλήρων φορτίων, η χρήση κρύου νερού και το στέγνωμα στον αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Διατηρήστε τον αέρα σας καθαρό

Τα πλαστικά σωματίδια καταλήγουν συχνά στον αέρα – όταν εκτοξεύονται από τα ελαστικά, για παράδειγμα, ή από φυσαλίδες στην επιφάνεια του ωκεανού. Αν περπατάτε σε εξωτερικούς χώρους, μια μάσκα προσώπου υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας για την ελαχιστοποίηση της πρόσληψης.

Στο σπίτι, όμως, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο αέρα HEPA για να διατηρείτε τον αέρα σας καθαρό. Τα φίλτρα συλλαμβάνουν πολλά σωματίδια, αν και τα μικρότερα μπορεί να περάσουν. Επιπλέον, είναι σημαντικό να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν εισέρθετε στο σπίτι για τον περιορισμό της ανακυκλοφορίας της σκόνης.

Επειδή το πλαστικό βρίσκεται παντού, κανένα μεμονωμένο βήμα δεν θα το βγάλει εντελώς από τη ζωή σας.

Αλλά τα μικρά βήματα δεν βλάπτουν και η μείωση της εξάρτησης από το πλαστικό έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον συνολικά.

Ο μετριασμός της έκθεσης στο πλαστικό είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους ανθρώπους που είναι ήδη πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγκύων γυναικών.

Όμως, για να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στο παγκόσμιο πρόβλημα του πλαστικού θα χρειαστούν τελικά συστημικές λύσεις και κρίνεται επιτακτική ανάγκη, τώρα πιο πολύ από ποτέ οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Ρύπανση από Πλαστικά εργάζεται πάνω σε αυτό που θα μπορούσε να γίνει μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τα πλαστικά, αλλά οι χώρες παραμένουν διχασμένες ως προς το πεδίο εφαρμογής της – ιδίως οποιαδήποτε διάταξη που θα ζητούσε λιγότερη παραγωγή πλαστικών.

Διαβάστε ακόμη