Οι παραγωγοί χοιρινού και βοείου κρέατος στις ανεπτυγμένες αγορές γίνονται πιο ευάλωτοι σε υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας που προκαλούνται από κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων κυβερνητικών πολιτικών για την προώθηση της μείωσης των εκπομπών, καθώς και της εισαγωγής νεότερων τεχνολογιών και βελτιώσεων στη διαχείριση της κοπριάς στις χοιροτροφικές μονάδες, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας την Παρασκευή σε ηλεκτρονική απάντηση σε ερωτήσεις.

Για τους παραγωγούς χοίρων, «οι αναδυόμενες αγορές είναι σημαντικά λιγότερο ευάλωτες, δεδομένης της σταθερής εγχώριας ζήτησης για χοιρινό κρέας και της καθυστερημένης εφαρμογής των πολιτικών για το κλίμα», δήλωσε ο Fitch.

Ο κλάδος του βοείου κρέατος είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προκλήσεις στις ανεπτυγμένες αγορές λόγω της συρρίκνωσης της ζήτησης καθώς ο πληθυσμός μειώνεται, μαζί με τις ανησυχίες για την υγεία και τις επιπτώσεις των κλιματικών στόχων.

Τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων ευθύνονται για περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με τα ζωικά προϊόντα να ευθύνονται για περίπου το 60% του συνόλου αυτού, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Η Fitch διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε αξιολογούμενους εταιρικούς εκδότες θα μπορούσε να εκτεθεί σε κινδύνους υποβάθμισης έως το 2035 ως αποτέλεσμα της αύξησης των ευπαθειών που σχετίζονται με το κλίμα, παρόμοια με προηγούμενη ανάλυση για το 2023. Περισσότεροι από τους μισούς εκδότες με αυξημένα επίπεδα κινδύνου είναι σήμερα επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο οργανισμός.

Ενώ οι παραγωγοί ενέργειας με καύση άνθρακα – ιδίως εκτός Ασίας – παραμένουν επίσης σε κίνδυνο υποβάθμισης λόγω των επιπτώσεων της δράσης για το κλίμα, ο τομέας του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θεωρείται ότι έχει βελτιωμένες προοπτικές λόγω της υψηλότερης ζήτησης, της ανάπτυξης του τομέα των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου και των αλλαγών πολιτικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Τόσο η S&P Global Ratings όσο και η Moody’s Ratings έχουν προβεί σε παρόμοιες προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους υποβάθμισης ομολόγων που συνδέονται με το κλίμα τα τελευταία χρόνια, αν και αυτές συνήθως δεν έχουν μεταφραστεί σε δράση που να επηρεάζει την αγορά των 140 και πλέον τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Fitch «δεν αναμένει να λάβει άμεσα μέτρα αξιολόγησης ως αποτέλεσμα των αναθεωρημένων εκτιμήσεών μας για την κλιματική τρωτότητα», ανέφερε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ, οι αποτιμήσεις των παγκόσμιων μετοχών αντιμετωπίζουν πιθανές απώλειες έως και 40% εάν οι ρυθμοί μείωσης των εκπομπών συνεχίσουν στα σημερινά επίπεδα, ανέφερε το Ινστιτούτο EDHEC-Risk Climate Impact Institute σε έγγραφό του τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη