Καθώς ο πλανήτης σημειώνει ρεκόρ στις υψηλές θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι, πολλές καθημερινές συνήθειες αναθεωρούνται με στόχο να μετριαστεί η επίδραση του καύσωνα στις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως. Υπάρχουν οκτώ βασικοί τομείς της καθημερινότητας που φαίνεται να έχουν αλλάξει από τον καύσωνα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

1) Οι εργασιακές ώρες αλλάζουν

Με τις ανησυχίες για τους κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από τη ζέστη να αυξάνονται, τα εργατικά συνδικάτα σε Ελλάδα και Ιταλία ζήτησαν νέα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιώτες και επιχειρήσεις αναθεωρούν το πρόγραμμά τους μπροστά στην ακραία ζέστη. Το National Trust, ένας φιλανθρωπικός όμιλος που επιβλέπει βρετανικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, εισήγαγε νέο ωράριο εργασίας για να προσαρμοστεί στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Η εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Urbaser με έδρα τη Μαδρίτη απαγόρευσε το σκούπισμα των δρόμων σε θερμοκρασίες άνω των 39C και προώθησε τις απογευματινές βάρδιες από τις 2:30 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. μετά το θάνατο ενός εργαζόμενου κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα το 2022. Και με τις ανησυχίες για τους κινδύνους για την υγεία που προκαλούνται από τη ζέστη να αυξάνονται, τα εργατικά συνδικάτα στην Ιταλία και την Ελλάδα ζήτησαν επίσης νέα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

2) Κινητό, κλειδιά, πορτοφόλι, φορητός ανεμιστήρας, βεντάλια

ποτελεί η απαραίτητη προετοιμασία πριν κανείς βγεί από το σπίτι. Βασικά πράγματα να προσέξει κανείς πριν να εκτεθεί σε καύσωνα είναι η ενυδάτωση, η αποφυγή αλκοολούχων, και καφεΐνης, όπως και βαριές τροφές.

Βέβαια από τις πιο συχνές σκέψεις αποτελεί επίσης και η σωστή ενδυμασία με φαρδιά ρούχα που όμως καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματός, και τέλος τα απαραίτητα “αξεσουάρ”. Πολλοί έχουν πλέον μαζί τους γυαλιά ηλίου, ένα καπέλο με φαρδύ γείσο από φυσικές ίνες καποιοι ακόμη χρησιμοποιούν μια βρεγμένη πετσέτα και πάγο που κρατάει στον καρπό και το λαιμό του. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το νερό.

Τέλος η νέα τάση αυτό το καλοκαίρι υπήρξε η βεντάλια ή ο μικρός φοrητός ανεμιστήρας. Οι αναζητήσεις στο Google για τους «φορητούς ανεμιστήρες» και τους «ανεμιστήρες λαιμού» σημείωσαν υψηλό πενταετίας και τον Ιούνιο ήταν για λίγο ανάμεσα στους 30 όρους με τις περισσότερες αναζητήσεις της Amazon στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου Marketplace Pulse. Τα δημοφιλή μοντέλα, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν ανεμιστήρα, μπορούν να είναι φορητοί, να φοριούνται γύρω από το λαιμό ή να κουμπώνουν σε μια ζώνη.

3) Η αναμονή στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Το πιο επικίνδυνο μέρος του ταξιδιού σε συνθήκες ακραίας ζέστης μπορεί να είναι απλώς το να περπατάς μέχρι τη στάση του λεωφορείου ή του τρένου και να περιμένεις να φτάσει το μεταφορικό μέσο.

Ορισμένες πόλεις μοιράζονται χάρτες στο διαδίκτυο που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν την πιο δροσερή διαδρομή από το ένα μέρος στο άλλο. Ο Turner λέει ότι οι πολεοδόμοι πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τους τη σκιά στις στρατηγικές «Ενώ υπάρχουν πολλές κοινότητες που σκέφτονται τη φύτευση δέντρων, δεν νομίζω ότι σκέφτονται πόσο σκιά ρίχνεται ως το πρωταρχικό σημαντικό πράγμα που πρέπει να παρέχουν στους πεζούς και τους επιβάτες των μέσων μεταφοράς», λέει.

4) Ενυδάτωση

Όταν εργάζεστε στη ζέστη, ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε ένα φλιτζάνι νερό κάθε 20 λεπτά. Καθώς όμως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες ενυδάτωσης, οι φορητές συσκευές παρακολούθησης του ιδρώτα γίνονται ένα όλο και πιο χρήσιμο εργαλείο για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτα τα gadgets μετρούν τον έκκρινο ιδρώτα των χρηστών τους και προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο συστάσεις για την πρόσληψη υγρών και ηλεκτρολυτών. Εάν κάποιος που φοράει ένα επίθεμα Epicore βρίσκεται κοντά στην αφυδάτωση, λαμβάνει μια ειδοποίηση μέσω smartphone. Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει προμηθεύσει περισσότερα από 5.000 επιθέματα σε 30 εταιρείες.

5) Όλο και πιο δημοφιλείς οι δημόσιοι κλιματιζόμενοι χώροι

Καθώς η ζέστη γίνεται όλο και πιο ακραία, η ύπαρξη ενός χώρου για να δροσιστείτε καθίσταται κρίσιμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κάθε φορά που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου, το Κέντρο Αναψυχής Kennedy της Ουάσινγκτον μετατρέπεται σε ένα από τα 100 και πλέον κέντρα ψύξης της πόλης.

Πολλές πόλεις αγκαλιάζουν τα κέντρα ψύξης, αν και οι προσεγγίσεις ποικίλλουν. Τα κέντρα μπορεί να είναι υφιστάμενοι δημόσιοι χώροι, όπως βιβλιοθήκες, ή ιδιωτικοί χώροι που ανοίγουν στο κοινό. Μπορεί να διαθέτουν κλιματισμό, ανεμιστήρες ή απλώς νερό. Μπορούν να είναι ανοιχτά όλο το καλοκαίρι ή μόνο κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα. Μπορούν να εξυπηρετούν όλους ή να απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.

6) Κλιματισμός

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά οικιακών κλιματιστικών αυξήθηκε κατά σχεδόν 10% το 2023. Οι πωλήσεις αυξάνονται ταχύτερα στη Μέση Ανατολή και στα ταχέως αναπτυσσόμενα μέρη της Ασίας, όπως η Ινδία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, λιγότερο από το 5% των κατοικιών είχαν κλιματισμό μεταξύ 2013 και 2019, αλλά και αυτός ο αριθμός αυξάνεται, λέει η Sarah Atkinson, επικεφαλής μάρκετινγκ και ανάπτυξης προϊόντων της Mitsubishi Corp. «Είδαμε μια σημαντική αύξηση από το Covid και μετά», καθώς οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, λέει η ίδια.

7) Οι ημέρες καύσωνα στα σχολεία

Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα, λόγω του καύσωνα στον τομέα της εκπαίδευσης. Το πρώτο είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά, τα οποία θερμαίνονται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ακραία ζέστη συνδέεται με αυξημένο εκφοβισμό και χειρότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Το άλλο ζήτημα είναι ο κλιματισμός, ο οποίος ακόμη και στις ΗΠΑ με τα πολλά κλιματιστικά δεν είναι εγγυημένος. Περίπου 14.000 σχολεία των ΗΠΑ χρειάζονται νέα συστήματα HVAC, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Λευκού Οίκου. Στα κολέγια και τα πανεπιστήμια, πολλοί φοιτητικοί κοιτώνες στερούνται επίσης κλιματισμού.

8) Ύπνος

Ενώ οι θερμοκρασίες της ημέρας τραβούν την περισσότερη προσοχή, οι θερμότερες νύχτες εγκυμονούν τους δικούς τους κινδύνους. Οι «τροπικές νύχτες», όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου (68F), δυσκολεύουν το σώμα να ανακάμψει από τη ζέστη και μπορούν να συμβάλουν στη στέρηση ύπνου.

Διαβάστε ακόμη