Οι αμερικανικές εισαγωγές χρησιμοποιημένου μαγειρικού ελαίου (UCO) από την Κίνα πρόκειται να σημειώσουν ρεκόρ τους επόμενους μήνες, ακόμη και όταν η ρυθμιστική αβεβαιότητα δημιουργεί αμφιβολίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ενός εμπορίου που γνώρισε άνθηση πέρυσι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο Reuters, η αμερικανική ζήτηση για το UCO, μια πρώτη ύλη για βιοκαύσιμα όπως το ανανεώσιμο ντίζελ, έχει εκτοξευθεί καθώς οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις δρομολόγησαν κίνητρα για τη στήριξη της βιομηχανίας, καθώς στοχεύουν στην απαλλαγή των μεταφορών από τον άνθρακα. Αυτό προκάλεσε μια τέτοια φρενήρη βιασύνη για την κατασκευή νέων μονάδων ανανεώσιμου ντίζελ που η δυναμικότητα των ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε από το 2021 σε 282.000 βαρέλια την ημέρα το 2023, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η ραγδαία άνοδος μετέτρεψε τις ΗΠΑ από καθαρό εξαγωγέα UCO μέχρι το 2021 σε καθαρό εισαγωγέα από το 2022. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ ξεπέρασαν πέρυσι τους 1,36 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (mt), από περίπου 400.000 mt το 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Το κενό της προσφοράς καλύφθηκε εύκολα από τους Κινέζους εξαγωγείς, οι οποίοι χρειάζονταν μια νέα διέξοδο καθώς η ζήτηση από τους κορυφαίους αγοραστές τους στην Ευρώπη συρρικνώθηκε από τα μέσα του 2023 εν μέσω καταγγελιών για τεχνητά χαμηλές τιμές που οδήγησαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ άρχισε να επιβάλλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές βιοντίζελ αυτόν τον μήνα.

Οι εισαγωγές από την Κίνα αποτελούσαν το ήμισυ του συνόλου του UCO που αγοράστηκε από τα αμερικανικά διυλιστήρια πέρυσι, σε σύγκριση με το μερίδιο 0,1% το 2022, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Φέτος μέχρι τον Ιούνιο, η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 60% του περίπου 1 εκατομμυρίου τόνων UCO που εισήγαγαν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη