Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το Reuters, πως οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται στα νησιά του Ειρηνικού με τριπλάσιο ρυθμό από ό,τι παγκοσμίως και ότι ο πληθυσμός τους είναι «μοναδικά εκτεθειμένος» στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τόνγκα, όπου διεξάγεται το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού, ο Γκουτέρες υπογράμμισε τα ευρήματα έκθεσης που έδειξε ότι ο νοτιοδυτικός Ειρηνικός πλήττεται περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σε ορισμένα μέρη περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου τα τελευταία 30 χρόνια.

«Βρίσκομαι στην Τόνγκα για να εκδώσω ένα παγκόσμιο SOS – Save Our Seas – για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε.

«Η άνοδος της θάλασσας ενισχύει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κυμάτων καταιγίδων και των παράκτιων πλημμυρών. Αυτές οι πλημμύρες κατακλύζουν τις παράκτιες κοινότητες. Καταστρέφουν την αλιεία. Καταστρέφουν τις καλλιέργειες. Μολύνουν το γλυκό νερό. Όλα αυτά θέτουν τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού σε σοβαρό κίνδυνο», δήλωσε.

Το νερό διαστέλλεται καθώς θερμαίνεται, συμβάλλοντας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είπε.

Η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια κυριαρχούν στις συζητήσεις της εβδομαδιαίας ετήσιας συνάντησης των ηγετών, όπου τα 18 μέλη του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού περιλαμβάνουν έθνη ατόλων που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όπως η Τόνγκα, και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς άνθρακα στον κόσμο, την Αυστραλία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με την εξαγωγή ορυκτών καυσίμων από την Αυστραλία, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και «η κατάσταση σε διαφορετικές χώρες είναι διαφορετική» και θα υπάρξουν διαφορετικοί τρόποι για να γίνει αυτό.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό έδειξε ότι οι θερμοκρασίες των ωκεανών στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό αυξάνονται έως και τρεις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο ρυθμό.

«Τα νησιά του Ειρηνικού είναι μοναδικά εκτεθειμένα. Πρόκειται για μια περιοχή με μέσο υψόμετρο μόλις ένα έως δύο μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Οι μισές υποδομές βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από τη θάλασσα», πρόσθεσε.

Χωρίς περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές, τα νησιά του Ειρηνικού μπορούν να αναμένουν πρόσθετη άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 15 εκατοστά (5,9 ίντσες) μέχρι το 2050 και 30 ημέρες το χρόνο παράκτιες πλημμύρες, είπε.

Κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «ενισχύσουν μαζικά τις επενδύσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» στις ευάλωτες χώρες.

Ένα ταμείο «απωλειών και ζημιών» για να βοηθήσει τα φτωχά έθνη να αντιμετωπίσουν τις δαπανηρές κλιματικές καταστροφές εγκρίθηκε στην περσινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, μετά από χρόνια πίεσης από ομάδες όπως οι Νήσοι του Ειρηνικού, αλλά η πρόκληση παραμένει η προσέλκυση σημαντικών συνεισφορών στο ταμείο από τα πλουσιότερα έθνη.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να εκπληρώσουν τις χρηματοδοτικές τους δεσμεύσεις – συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση της προσαρμογής σε τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Διαβάστε ακόμη