Η αστάθεια στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έχει προκαλέσει προβληματισμό στους καταναλωτές κάτι που αποτυπώνεται και στην αναζήτηση διαφορετικών τιμολογίων. Η έναρξη της ενεργειακής κρίσης, πριν δύο χρόνια, μπορεί να μείωσε την κατανάλωση ενέργειας, όμως αναθέρμανε και το ενδιαφέρον των πολιτών για τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για το πρόγραμμα για την επιδότηση φωτοβολταϊκών στέγης και που θα συνεχιστεί, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες βλέπουν θετικά μια δράση που θα τους αποφέρει σημαντικά οφέλη. Βέβαια, δεν παύει το υψηλό κόστος παρεμβάσεων στο σπίτι να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Μάλιστα όπως είχε αναφέρει πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς σε δύσκολη θέση θα βρεθούν αρκετοί ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα με χαμηλές ενεργειακές αποδόσεις και τα οποία στο μέλλον δεν θα μπορούν να πουληθούν ή να ενοικιαστούν.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν στο energygame.gr την ανάγκη άρσης φορολογικών επιβαρύνσεων, ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν να προβούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα πρέπει να υλοποιηθούν προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας τα οποία θα είναι στοχευμένα για τα «κλειστά» σπίτια. Σε παλιότερα ρεπορτάζ του energygame.gr έχει τονιστεί πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σκέφτεται να προχωρήσει στην ενεργοποίηση δύο προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσα στο επόμενο διάστημα. Το ένα πρόγραμμα θα αφορά αποκλειστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η μέση επιδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα κυμαίνεται στα 12.500 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 60 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα ανοίξει ένα πρόγραμμα που θα κινείται στο πρότυπο του κλασικού «εξοικονομώ». Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα στο υπό αναθεώρηση εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα θα είναι και οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των κατοικιών που θα συνεχιστούν και τη δεκαετία του 2030. Ειδικότερα, την πενταετία 2030-2035 θα προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες η αναβάθμιση 320.000 κατοικιών, και άλλων τόσων μέχρι το 2040. Την πενταετία 2040-2045 προβλέπεται να αναβαθμιστούν 576.000 και άλλες τόσες την περίοδο 2045-2050.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει προβληματισμός ως προς τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, καθώς θα απαιτηθούν αρκετά εκατ. ευρώ σε επιδοτήσεις. Την ίδια ώρα η αγορά ζητά να μειωθούν οι φόροι που επιβαρύνουν τα υλικά, καθώς η αύξηση των τιμών τους αποθάρρυνε τελικά αρκετά νοικοκυριά να προχωρήσουν στα αντίστοιχα προγράμματα «εξοικονομώ», παρά το γεγονός πως οι αιτήσεις τους είχαν γίνει αποδεκτές. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μπορούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες που αφορούν το «Εξοικονομώ 2021», μετά από απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο προέβη στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με σκοπό να διευκολύνει το έργο τόσο των Ενεργειακών Επιθεωρητών όσο και των δικαιούχων να ολοκληρώσουν, ομαλά, τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους.

Διαβάστε ακόμη