Η τουριστική βιομηχανία, και ειδικότερα ο κλάδος της φιλοξενίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη πίεση να υιοθετήσει βιώσιμες πρακτικές. Οι τουρίστες, όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ταξιδιών τους, αναζητούν ξενοδοχεία που δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινοτήτων.

Στον δρόμο αυτό έχει μπει και τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα, όπου ήδη μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί μεγάλες τουριστικές επενδύσεις τόσο από ξένα όσο και από εγχώρια κεφάλαια, οι οποίες έχουν αποκτήσει πράσινες πιστοποιήσεις. Την ώρα που στα σκαριά βρίσκονται και ανακαινίσεις ιστορικών ξενοδοχείων τα οποία θα εφαρμόσουν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ κατασκευάζονται και νέα τουριστικά θέρετρα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρώην Χίλτον, το οποίο η ΤΕΜΕΣ το μετατρέπει στο Ilisian και έχει βάλει στόχο να πιστοποιηθεί κατά LEED στη βαθμίδα Gold. Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του νέου προορισμού στο κέντρο της Αθήνας βασίστηκε στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζοντας τις διεθνώς βέλτιστες πρακτικές ενεργειακής απόδοσης. Ανάμεσα στις πρακτικές που θα εφαρμοστούν θα είναι η βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον 16% και η εξοικονόμηση νερού κατά τουλάχιστον 25%.

Επίσης, κατά LEED Silver αναμένεται να πιστοποιηθεί και το Infinity Project, το παλιό Costa Perla στο Πόρτο Χέλι, μία επένδυση της CBE Capital με έδρα το Λονδίνο, της οικογένειας Γούτου, της Taconic Capital Advisors με έδρα τη Νέα Υόρκη και της Cedar Capital Partners με έδρα το Λονδίνο. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει συνολικά 62 δωμάτια, ενώ θα κατασκευαστούν 12 αυτόνομες βίλες, έχοντας χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2026. Στο πλαίσιο αυτό, στο project θα υπάρχουν φάρμες καλλιέργειας και η μετακίνηση θα γίνεται με ηλεκτρικά οχήματα του γκολφ, καθώς δεν θα επιτρέπονται αυτοκίνητα. Στόχος, επίσης, είναι η πρόσβαση σ’ αυτό να γίνεται από τη θάλασσα.

Ένα ακόμη από τα πιο σημαντικά projects που είναι στα σκαριά είναι το Six Senses Megalonisos που θα αναπτύξει στο σύμπλεγμα των Πεταλιών η Grivalia Hospitality. Πρόκειται για ένα υπερπολυτελή, βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τουριστικό θέρετρο. Συγκεκριμένα, θα είναι πλήρως ενεργειακά αυτόνομο, με στόχο να επιτυγχάνεται μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Παράλληλα, θα τροφοδοτείται από ηλιακά πάνελ σε συνδυασμό με τη χρήση βιώσιμων υλικών και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών κατά την περίοδο της κατασκευής και λειτουργίας του.

Το δρόμο όμως για τις πράσινες πιστοποιήσεις στα ξενοδοχεία άνοιξε το Moxy Athens City. Άνοιξε τις πόρτες του το 2022 και αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, που πιστοποιήθηκε κατά το διεθνές πρότυπο LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), σε επίπεδο GOLD. Το Μοxy Athens City προσφέρει στην καρδιά της Αθήνας την απαραίτητη και βιοκλιματική ανανέωση.

Το έργο που ανέπτυξε η Dimand, ανήκει στην Prodea Investments και λειτουργεί υπό τη διαχείριση της ελληνικής Swot Hospitality. Το πρώην Σαρόγλειο Μέγαρο, κτίριο οκτώ ορόφων επί της πλατείας Ομονοίας, συνιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων παρέμενε κλειστό για πολλά χρόνια και τελικά μετατράπηκε σε ξενοδοχείο 201 δωματίων, μέσα από επένδυση 8 εκατομμυρίων ευρώ. Η περιβαλλοντική του αναβάθμιση ξεκίνησε από την αφαίρεση αμιάντου από το ακίνητο, που υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες και αποτέλεσε μεγάλο στοίχημα.

Ένα ακόμη πολυτελές θέρετρο το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα και έμεινε πιστό στις αρχές της βιωσιμότητας είναι το One&Only Aesthesis με δυναμική 127 κλειδιών και 14 ιδιωτικών κατοικιών. Μέσω του εν λόγω project η Grivalia Hospitality εστίασε σημαντικά σε θέματα αειφορίας και βιωσιμότητας με αποτέλεσμα να φέρει την πιστοποίηση Sustainable SITES και LEED βαθμίδας Silver.

Διαβάστε ακόμη