Τρόμο έχει προκαλέσει η λειψυδρία που χτυπά ανελέητα την Ελλάδα, με τις προβλέψεις για το μέλλον να είναι δυσοίωνες λόγω της κλιματικής κρίσης. Πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς λίμνες, ποτάμια και φράγματα έχουν αρχίσει να στεγνώνουν. Στον κυκεώνα του προβλήματος βρίσκονται και τα ελληνικά νησιά. Το Focus γράφει «Οι τουρίστες δεν μπορούν πλέον να κάνουν ντους! Η Ελλάδα παλεύει απεγνωσμένα για το νερό». Το δημοσίευμα αναφέρεται στη Χαλκιδική και σημειώνει: «Η ξηρασία απειλεί τις σοδειές και εν μέσω της σεζόν τον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Επειδή δεν πρέπει να λείψει τίποτα από τους τουρίστες, οι ντόπιοι πρέπει να κάνουν κουμάντο χωρίς τρεχούμενο νερό.

Το πότισμα των ελαιόδεντρων είναι και αυτό περιορισμένο. Για άλλη μια φορά φέτος υπάρχει κίνδυνος η σοδειά να είναι κακή και υψηλές οι τιμές του ελαολάδου, απαραίτητου συστατικού για κάθε μεσογειακή διατροφή. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νέας Προποντίδας Χαράλαμπος Σαρόγλου δεν αρνείται ότι η μειωμένη πίεση του νερού στερεί την ύδρευση από κάποιες οικογένειες και από κάποιες περιοχές που βρίσκονται πιο ψηλά. Λίγο πιο νότια, στο γραφικό χωριό Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, ορισμένοι τουρίστες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους ήδη από τα μέσα Ιουλίου. Δεν ήθελαν να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία»

Παρά τις πολυάριθμες δημόσιες εκκλήσεις και τις δραματικές αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που παραμένουν απαθείς. Όταν υπάρχει αρκετή πίεση ποτίζουν το γκαζόν, πλένουν το αυτοκίνητό τους ή τις αυλές και τα πεζοδρόμια. Από την άλλη, τα σούπερ μάρκετ αναφέρουν ότι υπάρχουν προπαραγγελίες για εμφιαλωμένο νερό. Μερικοί ντόπιοι φοβούνται ότι θα λείψει ακόμα και το πόσιμο νερό».

Η Σαντορίνη αναμένεται να υποδεχθεί 3,4 εκατομμύρια τουρίστες φέτος το καλοκαίρι και όπως γράφει το Bloomberg «δεν αναμένεται να χαρούν όλοι με αυτό». Η παραγωγή σταφυλιών της Σαντορίνης έχει μειωθεί σχεδόν 50% τα τελευταία 20 χρόνια, εμφανίζοντας μέση ετήσια πτώση 2,7%. Η παραγωγή, σύμφωνα με τους οινοποιούς του νησιού, κινδυνεύει να μηδενιστεί έως το 2041, αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. Η έλλειψη νερού καθιστά δυσκολότερη την καλλιέργεια των αμπελιών, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν στραφεί στις υπηρεσίες τουρισμού με σκοπό να εξυπηρετήσουν την κερδοφόρα βιομηχανία της χώρας.

«Ο τουρισμός καταστρέφει τους αμπελώνες», λέει μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο οινοπαραγωγός Ματθαίος Αργυρός. Το οινοποιείο της οικογένειάς του, που ιδρύθηκε το 1903, παράγει κρασί από το ένα τέταρτο των αμπελώνων του νησιού και προειδοποιεί ότι οι τιμές της γεωργικής γης έχουν εκτοξευθεί, καθώς οι κατασκευαστές ζητούν χώρο για να χτίσουν περισσότερα καταλύματα για διακοπές, αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη