Ευρεία τμήματα της Ευρώπης έχουν αντιμετωπίσει καυτές θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τα κύματα καύσωνα σε ολόκληρη την περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τις καλλιέργειες και τα ενεργειακά δίκτυα. Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες έχουν επεκτείνει τις περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, με την Ελλάδα να βιώνει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών εδώ και δύο δεκαετίες.

Μια τεράστια πυρκαγιά μαίνεται αυτή τη στιγμή στα ανατολικά της Αθήνας, προκαλώντας εκτεταμένες εκκενώσεις, με το 112 να έχει στείλει μηνύματα σήμερα σε Διόνυσο, Ντράφι, Διώνη, Δασαμάρι, Πεντέλη, Νέα Μάκτη, Καλλιτεχνούπολη. Το πύρινο μέτωπο φθάνει τα 51 χιλιόμετρα, ενώ οι φλόγες ξεπερνούν σε κάποια σημεία ακόμα και τα 25 μέτρα σε ύψος. Το μέγεθος της καταστροφής έχει λάβει διαστάσεις που φαίνονται από δορυφορικά μέτωπα της NASA.

Η αστυνομία δήλωσε ότι διέσωσε περισσότερα από 250 άτομα που είχαν παγιδευτεί στις πληγείσες περιοχές από το απόγευμα της Κυριακής, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του για να επιστρέψει στην πρωτεύουσα.

«Θα έχουμε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, προειδοποιώντας ότι οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία τροφοδοτούν τις πυρκαγιές. Ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει τους 42C τις επόμενες ημέρες, με επικίνδυνες συνθήκες που θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τις 15 Αυγούστου.

Διαβάστε ακόμη