Η έννοια της κυκλικής οικονομίας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των παγκόσμιων διαβουλεύσεων και των επιστημονικών άρθρων τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύοντας την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον για την μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο. Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά την αυξημένη αναγνώριση της σημασίας της κυκλικότητας, η εφαρμογή της στην πράξη παραμένει περιορισμένη και σε ορισμένες περιπτώσεις ακολουθεί φθίνουσα πορεία.
Σύμφωνα με την έρευνα του Circle Economy Foundation για το 2024, η κυκλικότητα της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε πτώση. Το μερίδιο των δευτερογενών υλικών που καταναλώνονται έχει μειωθεί από 9,1% το 2018 σε 7,2% το 2023 — μια μείωση της τάξης του 21% σε πέντε χρόνια. Αυτή η πτωτική τάση είναι ανησυχητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι κατά το ίδιο διάστημα έχουν καταναλωθεί πάνω από 500 γιγατόνοι φυσικών πόρων, αντιπροσωπεύοντας το 28% όλων των υλικών που έχει καταναλώσει η ανθρωπότητα από το 1900.
Στην Ελλάδα το ποσοστό κυκλικότητας ανέρχεται μόλις στο 3,1%, το οποίο απέχει σημαντικά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 11,5%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για δράση και την ενίσχυση των προσπαθειών προς ένα πραγματικά κυκλικό μοντέλο οικονομίας, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη χρήση των πόρων και να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Διαβάστε ακόμη