Τα αιολικά πάρκα αποτελούν όχι μόνο πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και σημαντικό παράγοντα προστασίας του δασικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Ένα πρόσφατο περιστατικό στο Σοφικό Κορινθίας ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των υποδομών του αιολικού πάρκου της National Energy στη διαχείριση και κατάσβεση μιας καταστροφικής πυρκαγιάς, ενισχύοντας την ασφάλεια της περιοχής και προστατεύοντας το φυσικό περιβάλλον.

Όπως σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, οι δρόμοι του αιολικού πάρκου εξασφάλισαν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε κρίσιμα σημεία, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απροσπέλαστα. Οι πλατείες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών χρησιμοποιήθηκαν από τους πυροσβέστες ως παρατηρητήρια για την καλύτερη κατανόηση και συντονισμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης. Επιπλέον, οι δεξαμενές και οι αντλίες νερού και άλλοι πόροι πυρόσβεσης που ήταν προληπτικά τοποθετημένοι στο αιολικό πάρκο, βρέθηκαν σε άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και συνέβαλαν σημαντικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της φωτιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι υποδομές δημιουργήθηκαν και συντηρούνται με την έγκριση και την επίβλεψη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και με έξοδα της ιδιοκτήτριας εταιρείας του αιολικού πάρκου.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος, της δασικής υπηρεσίας, τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές που συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Σοφικό Κορινθίας, καθώς και σε όλες τις πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη