Η καταιγίδα Debby έφτασε στη στεριά στην περιοχή Big Bend της Φλόριντα τη Δευτέρα ως τυφώνας κατηγορίας 1, στο πλαίσιο της περιόδου των τυφώνων του 2024.

Η Debby, η τέταρτη ονομαστική καταιγίδα της σεζόν, αναμενόταν να φέρει ημέρες καταρρακτωδών βροχών και καταστροφικών πλημμυρών σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική πλευρά των ΗΠΑ. Πέρυσι, ο τυφώνας Idalia, ο οποίος απέκτησε για λίγο ισχύ κατηγορίας 4, έπληξε επίσης την περιοχή Big Bend, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στη δημιουργία ισχυρότερων και καταστροφικότερων τυφώνων.

Η κλιματική αλλαγή κάνει τους τυφώνες πιο υγρούς, πιο θυελλώδεις και συνολικά πιο έντονους. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι προκαλεί τις καταιγίδες να ταξιδεύουν πιο αργά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ρίχνουν περισσότερο νερό σε ένα μέρος.

Αν δεν υπήρχαν οι ωκεανοί, ο πλανήτης θα ήταν πολύ πιο ζεστός λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αλλά τα τελευταία 40 χρόνια, οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει περίπου το 90% της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα. Μεγάλο μέρος αυτής της θερμότητας των ωκεανών συγκρατείται κοντά στην επιφάνεια του νερού. Αυτή η πρόσθετη θερμότητα μπορεί να ενισχύσει την ένταση μιας καταιγίδας και να τροφοδοτήσει ισχυρότερους ανέμους.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να ενισχύσει την ποσότητα των βροχοπτώσεων που προκαλεί μια καταιγίδα. Επειδή μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί επίσης να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, οι υδρατμοί συσσωρεύονται μέχρι να σπάσουν τα σύννεφα, στέλνοντας κάτω ισχυρή βροχή.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων του Ατλαντικού το 2020 -μια από τις πιο ενεργές που έχουν καταγραφεί ποτέ- η κλιματική αλλαγή ενίσχυσε τα ωριαία ποσοστά βροχόπτωσης, σε καταιγίδες με ισχύ τυφώνα κατά 8%-11%, σύμφωνα με μελέτη του Απριλίου 2022 στο περιοδικό Nature Communications.

Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο. Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) αναμένουν ότι, στους 2 βαθμούς Κελσίου θέρμανσης, οι ταχύτητες των ανέμων των τυφώνων θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 10%.

Η NOAA προβλέπει επίσης ότι το ποσοστό των τυφώνων που φτάνουν στα πιο έντονα επίπεδα – κατηγορία 4 ή 5 – θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 10% αυτόν τον αιώνα. Μέχρι σήμερα, λιγότερο από το ένα πέμπτο των καταιγίδων έχουν φθάσει σε αυτή την ένταση από το 1851.

Η τυπική “εποχή” των τυφώνων μετατοπίζεται, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις καταιγίδες σε περισσότερους μήνες του έτους. Και οι τυφώνες φτάνουν στην ξηρά σε περιοχές πολύ έξω από τον ιστορικό κανόνα.

Στις ΗΠΑ, η Φλόριντα βλέπει τους περισσότερους τυφώνες να προσγειώνονται, με περισσότερα από 120 άμεσα χτυπήματα από το 1851, σύμφωνα με τη NOAA. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ορισμένες καταιγίδες φτάνουν σε μέγιστη ένταση και φτάνουν στη στεριά πιο βόρεια από ό,τι στο παρελθόν.

Η τάση αυτή είναι ανησυχητική για πόλεις του μεσαίου γεωγραφικού πλάτους, όπως η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, το Πεκίνο και το Τόκιο, όπου “οι υποδομές δεν είναι προετοιμασμένες” για τέτοιες καταιγίδες, δήλωσε η ατμοσφαιρική επιστήμονας Άλισον Γουίνγκ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Ο τυφώνας Σάντι, αν και ήταν μόνο καταιγίδα κατηγορίας 1, ήταν ο τέταρτος πιο δαπανηρός τυφώνας στις ΗΠΑ, προκαλώντας ζημιές 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν έπληξε τη βορειοανατολική ακτή το 2012.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η δραστηριότητα των τυφώνων είναι συνηθισμένη για τη Βόρεια Αμερική από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο, με κορύφωση το Σεπτέμβριο – μετά από μια καλοκαιρινή συσσώρευση θερμών υδάτινων συνθηκών.

Ωστόσο, οι πρώτες καταιγίδες με ονομασία που φτάνουν στις ΗΠΑ κάνουν τώρα την προσγείωση πάνω από τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι το 1900, σπρώχνοντας την έναρξη της σεζόν στον Μάιο, σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο Nature Communications.

Ο τυφώνας Beryl, ο οποίος σχηματίστηκε στον Ατλαντικό τον Ιούνιο, ήταν η πρωιμότερη καταιγίδα κατηγορίας 5 που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η ίδια τάση φαίνεται να εξελίσσεται και στον κόλπο της Βεγγάλης στην Ασία, όπου, από το 2013, οι κυκλώνες σχηματίζονται νωρίτερα από το συνηθισμένο,- τον Απρίλιο και τον Μάιο – πριν από τους καλοκαιρινούς μουσώνες, σύμφωνα με μελέτη του Νοεμβρίου 2021 στο Scientific Reports.

Διαβάστε ακόμη